Niet nieuw maar de mtb route van Montferland is zwaar ge-update!

De mountainbike route van Montferland, die zo ongeveer strak tegen de Duitse grens aanligt is gebouwd op 2 heuvels. Deze 2 heuvels zorgen in de omgeving voor een prachtig natuur gebied. Dat met de kleinschalige dorpjes eromheen en de leuke stad Doetinchem in de regio maakt dit bij uitstek een toeristische trek pleister. Daarbij komt het gelukkige voordeel dat je in deze regio vaak erg goedkoop kan tanken door de concurrentie met Duitsland, kijk dat is lekker! 

Hij had al veel Single trails

Deze route kennen we alweer een hele tijd. De 25 km (oude route) had circa 500 hoogte meters en voorzag in tal van single trail stukken. Zeker gezien de oude routes in de omgeving hier was dit in het verleden absoluut de nummer 1 om te rijden. Groot min punt vonden we altijd wel dat de afdalingen kaarsrecht naar beneden gingen. Erg jammer. Ondanks dat was het al de moeite waard om deze mountainbike route eens te bezoeken, zeker als je net nog even de grens over schiet en richting het kleine bikeparkje van Elten gaat, even spelen en hop weer terug de route op!

De update van de Montferland route

Vandaag parkeren we de bus op de parkeer plaats de Uitspanning ’t Peeske. Vanaf hier rijd je eerst een paar honderd meter vlak over brede dubbel tracks voordat je het bos in schiet. Wat direct opvalt is dat ze eenmaal in het bos “gewoon” stukjes hebben toegevoegd. Oude trail gaat rechtdoor en links en rechts liggen dan extra stukjes singletrail die door het bos slingeren. Slim.

Wat opvalt is dat ze de stijl van de oude route behouden hebben. Daar waar ze in Nijmegen, Ede en de Posbank kiezen voor echt dat nieuwe gevoel met grotere kombochten is er in Montferland gekozen voor “normale” singletrails. Dan is het aan de rijder wat hij leuker vind en hier is helemaal niks mis mee kunnen we je verklappen! Dit beeld van updates over de oude route houdt aan. Telkens herken je grote stukken zoals die er al lag en de saaiere stukken zijn ge-update met meer bochtenwerk in de singletrails.

Lange rechte afdaling, vroegah

Begrijp ons nu niet verkeerd. De updates zijn superleuk, lekker sturen en genieten. Toch verrast de route niet direct. Dat komt door het soort trail. In deze trail voel je je het beste met een XC fiets om knetterhard over de paden te vliegen. Dit gevoel houdt even aan totdat we in het voor ons 2de deel zijn. O wacht! Zo kan het dus ook. Vergeet even de regels hiervoor, we zijn nu bij “die lange rechte afdalingen” gekomen…. Die lange rechte afdalingen gaan dus niet meer recht naar beneden. Deze zijn gewoon tof te noemen! Het licht bomvol brakebumps, maar laat die maar liggen 😀 de remmen kunnen los en schieten naar beneden! Kappen en draaien. Heerlijk! 

Goed kijken! Links zie je oud. Een breed pad recht naar beneden. Rechts – Nieuw, smaller en veel bochten.

Een Reuze Pumptrack in op de route

De teller tikt alweer 23 km aan, we weten dat het laatste stuk terug naar de bus ook een rechte dubbeltrack is. We zullen het wel gehad hebben nu, fout! Er ontpopt zich nog meer, leuke updates langs de oude route plus een soort Reuzepumptrack, waar je chainless doorheen zou kunnen. Al pompend rijden we eroverheen. Nog een paar bochten en daar is dan de dubbeltrack. Nog even flink op de pedalen staan en we zijn terug. Leuk, heel leuk!

Op de route van Montferland is een Vignet verplicht. Voor meer info check Natuurmonumenten