De geschiedenis van Mountainbiken

Mountainbiken is minder oud dan je zou denken. In 1868 werd de eerste fiets met een ketting gebouwd. Voorheen zaten de trappers nog direct aan het wiel wat een niet echt veilige situatie was.

De eerste wielerwedstrijd vond plaats op 31 mei 1868 in het Parc de Saint-Cloud in Parijs, over een afstand van 1200 meter. De wedstrijd werd gewonnen door de Brit James Moore. Hij reed de wedstrijd op een fiets met rubberen banden.

De eerste wedstrijd op Belgische bodem werd verreden in Gent op 11 april 1869. In de zomer van 1869 werd tussen Veurne en Adinkerke de eerste intergemeentelijke wegwedstrijd georganiseerd. De wedstrijd werd gewonnen door de Belg Justin Vandermeeren, een schoenmaker uit Alveringem.[2]

Op 7 november 1869 werd met Parijs-Rouen de eerste volwaardige wedstrijd tussen twee steden gereden. De wedstrijd werd opnieuw gewonnen door James Moore. Hij legde de 123 kilometer tussen beide steden af in een tijd van 10 uur en 40 minuten.[3]

De oudste wielerwedstrijd ter wereld die nog steeds wordt verreden, is Milaan-Turijn. De wedstrijd werd voor het eerst verreden in 1876 en werd toen gewonnen door de Italiaan Paolo Magretti.

En dan bijna 100 jaar later begon het pas echt vinden wij 😉 het mountainbiken!

Het begin van Mountainbiken: Gary Fisher

Gary Christopher Fisher (geboren op 5 november 1950) wordt beschouwd als een van de uitvinders van de moderne mountainbike.

Fisher begon op 12-jarige leeftijd deel te nemen aan weg- en baanraces. Hij werd in 1968 geschorst omdat de organisatoren van de race een regel noemden dat zijn haar te lang was. In 1972 was deze regel ingetrokken en ging de carrière van Fisher verder. Hij won de TransAlp-race in Europa en een Masters XC nationale titel.

Fisher ging in 1975 aan de slag op zijn Schwinn Excelsior X-fiets uit de jaren 30. Zijn innovaties in het model omvatten trommelremmen, motorremhendels en -kabels en drievoudige kettingbladen, allemaal afkomstig van “junkers” die Fisher in fietsenwinkels vond. Het volgende jaar nam Fisher deel aan de Repack-afdalingsrace, gepromoot door zijn kamergenoot Charlie Kelly. Dit maakte gebruik van een kronkelige afdaling op Pine Mountain bij Fairfax, Californië, net ten noorden van San Francisco, waarbij rijders hun terugtrapremmen zo gebruikten dat ze de rookhubs na elke run opnieuw moesten inpakken met vet. Fisher heeft een recordtijd van 4:22 op de Repack-baan.

Oldscool Mountainbiking:

History of MTB

Ook GMBN is al down the memory lane gegaan. Zij hebben zelfs meerdere van deze helden kunnen spreken:

Voor dit verhaal is hoofdzakelijk informatie gebruikt van https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport en met dank aan de video makers!