De mountainbike route Langedijk

Waar normaal gesproken de meesten die noord-Nederland opzoeken naar links afslaan om de mountainbikeroute van Schoorl te rijden – die staat immers in de top 20 mtbroutes.nl – is het wellicht net zo leuk om naar rechts te gaan. Daar bevindt zich namelijk de korte mountainbike route van Langedijk. Op papier niet echt sexy, amper hoogte meters met een totaal afstand van 8 kilometer. Toch zou deze korte route je blij kunnen verrassen!

Kort maar krachtig

Ik denk dat deze route een voorbeeld voor vele kan zijn. Zonder hoogtemeters en op een kleine ruimte hebben ze hier namelijk een klein XC paradijsje gemaakt mét wat allmountain fun :D. Inmiddels worden veel nieuwe routes niet meer kaarsrecht aangelegd, maar met veel meer flow. Bochten worden kombochten en waar mogelijk blijf je kappen en draaien. Op de route van Langedijk hebben ze daar nog een schepje boven gedaan.

Drops en jump, zogenaamde “pro-secties”.

Bij de eerste bescheiden sprong besloot ik om te gaan tellen hoe vaak beide wielen, tegelijk van de grond zouden komen vandaag. Moet kunnen op een Nederlandse MTB-route van 8 kilometer… Zeker vanaf waar ik startte (niet de algemene parkeerplaats) leek dat een haalbare opdracht. Echter het aantal momenten oversteeg het aantal vingers dat ik heb en al gauw raakte ik de tel kwijt! Zeker na de officiële parkeerplaats kom je de rockgardens waarvan ze er maar liefst 4 hebben aangelegd steeds meer “pro secties” tegen. Met duidelijke bordjes weet je welke kant je moet opsturen om de drops tegen te komen. Alles is prima te rijden en zelfs (uit nood) te rollen, niks is echt hoog. Gelukkig gaat het daar ook niet om, het gaat om de FUN factor!

De mountainbikeroute Langedijk is wat mij betreft een leuke aanrader voor als je in de buurt bent, vanuit onze Trail-Addicts mening zelfs leuker dan Schoorl, tenminste met de ervaring van een paar jaar geleden van Schoorl dan. Toen vonden we daar slechts 1 drop en 1 “gevaarlijke afdaling”. Wellicht is die route inmiddels ook ge-update?!