2019-09-05

De 2020 Absa Cape Epic wordt de race die alles heeft dankzij een ruige en ongetemde route. Het totaal van 647 kilometer en 15 550 meter klimmen over de trails van Kaapstad naar Val de Vie.

Van 15 tot 22 maart 2020 biedt de Absa Cape Epic 1300 mountainbikers de zwaarste mountainbike-uitdaging van het jaar. Ruige bergpassen en rotsachtige singletrack beklimmingen, en ongerepte loofbossen staan op het menu. Net als zanderige boerderijwegen, tussen boomgaarden en dikke afdalingen van oude bergketens. Dit is de race die alles heeft op een ongetemde route, trots aangeboden door Land Rover, de officiële voertuig- en routepartner.

Langer dan 2019, maar met minder meters verticale beklimming, gebruikt de 2020-route het rotsachtige Afrikaanse achterland om de grote uitdagingen aan te gaan. Het is een toer voor de behendige berggeiten, in plaats van de pure krachtmachines. Verwacht dat lekke banden en mechanica hun zegje kunnen doen in het eindklassement, omdat elk moment van vermoeidheid of onnodig risico zwaar kan worden bestraft. Op 647 kilometer lengte, met 15 550 meter klimmen, verbergen de naakte getallen het waargebeurde verhaal.

Beginnend op de hellingen van het Tafelberg Nationaal Park, biedt de 2020 Absa Cape Epic een vertrouwde inleiding tot het evenement tijdens de proloog. Dan is het tijd om naar het noorden te rijden naar Ceres, vóór fase 1. Terugkerend voor het eerst in tien jaar naar het loofhartige fruitland van de West-Kaap en de beroemde Eselfontein-paden. De openingsdag van de marathon zet de toon voor de race, afstand wordt verruilt ten gunste van ruige techniek – het zal acht dagen duren in de Land Rover-hemel. Rotsen, sporen, zand en niet-gewelfde hoeken vullen de paden naar Val de Vie.

De Queen Stage is vroeg in de race, maar Stage 2 is technisch gezien meer dan de rest van de route. Het verkent de beruchte taaie Witzenberg-vallei, een regio waar alleen de harde mannen en vrouwen van mountainbiken gedijen. Fase 3 zet de uitdaging voort, met een dag vol met klimmen; inclusief de zwaarste beklimming van de race in de laatste 20 kilometer van de dag. De tweede bewegende etappe, van Tulbagh naar Wellington, neemt ruiters mee naar een vergeten vallei, de Zuurvlakte in.

Eenmaal in Wellington worden de paden steiler en iets makkelijker. De Wild Boar-routes, die zich een weg banen door de beboste en met loofbos bedekte hellingen van de bergen Groenberg en Hawequa, bieden veel van de op het gebied van uitdaging. Fase 5 is de steilste van de race, met 35 meter hoogtewinst per kilometer, terwijl fase 6 de voorlaatste en op een na langste van de race is.

De Grand Finale neemt renners van Wellington naar Val de Vie voor een passend glamoureuze finish voor de Premier Mountain Bike Stage Race ter wereld. Het bereiken van de laatste finishlijn is niet eenvoudig. Het parcours naar de 66 harde kilometers van Val de Vie vormt een passend ruig einde aan de 2020 Absa Cape Epic en zorgt ervoor dat elke finisher zijn of haar plaats in het Book of Legend verdient.

Prologue

Sunday, 15 March

Distance: 20km

Climbing: 600m

Start Location: University of Cape Town

Finish Location: University of Cape Town

Table of the Cape

De iconische vlakke berg van Kaapstad biedt soms snelle en technische ritten over de openingskilometers van de 2020 Absa Cape Epic in het Nationaal Park Tafelberg. Terugkerende renners zullen goed worden ingelicht over wat te verwachten; steile hellingen die zowel bergop als bergaf gaan, massale bermmenmenheden en een gefladder van vlinders vóór de race. Het inaugurele Land Rover Technical Terrain van de race wordt verzorgd door de nu beruchte Plum Pudding.

Stage 1

Monday, 16 March

Distance: 98km

Climbing: 1 800m

Start Location: Ceres

Finish Location: Ceres

Rating: 4 stars

Saddle Up

Sinds 2013 is fase 1 van de Absa Cape Epic onder de 100 kilometer gebleven. Het is echter absoluut geen speeldag. Er wordt hard gewerkt aan het oogsten van de beloningen van de uitzonderlijke Eselfontein-trails, de thuisbasis van enkele van de oudste speciaal gebouwde mountainbikeroutes in het land. De Pipeline-afdaling is een van de nieuwere toevoegingen aan het trailnetwerk van de boerderij en dient als het Land Rover Technical Terrain van de dag.

Stage 2

Tuesday, 17 March

Distance: 94km

Climbing: 2 050m

Start Location: Ceres

Finish Location: Saronsberg, Tulbagh

Rating: 5 stars

Forgive My Sins

De Witzenberg-vallei is ongetwijfeld een van de meest uitdagende speeltuinen voor mountainbiken, waardoor Stage 2 een passende houder is voor de titel Queen Stage. Zandplaten vormen de ultieme testplaats voor man, vrouw en natuurlijk machine. Voor degenen die sterk genoeg zijn om, zijn er beloningen rond elke knik in het parcours. De singletrack-klim van Skurfberg, door zandstenen massieven, biedt een uitdagende toegang tot de Witzenberg-vallei en het technische terrein van Land Rover.

Stage 3

Wednesday, 18 March

Distance: 88km

Climbing: 2 100m

Start Location: Saronsberg, Tulbagh

Finish Location: Saronsberg, Tulbagh

Rating: 4.5 stars

The Winter Summit

Met twee convergerende bergketens om te verkennen, heeft fase 3 van de 2020 Absa Cape Epic geen tekort aan klimmen. Genesteld in het hoekje tussen de Groot Winterhoek en de Witzenberg Ranges, is de Tulbagh-vallei niet overhaast om zijn beloningen te onthullen. De etappe is voorzien van de eerste Dimension Data Hotspot-sprint, langs de 300 jaar oude Church Street van de stad en misschien wel de zwaarste klim in de race. Assegaaibos, een deel van het maagdelijke pad, biedt het Land Rover Technical Terrain.

Stage 4

Thursday, 19 March

Distance: 101km

Climbing: 1 950m

Start Location: Saronsberg, Tulbagh

Finish Location: CPUT, Wellington

Rating: 4 stars

The Forgotten Valley

Na drie dagen met kostbare paar vrije kilometers lijkt de overgangsfase van Saronsberg, in Tulbagh, naar de Wellington-campus van de Cape Peninsula University of Technology op papier, een gemakkelijkere dag te zijn. De eerste 100 kilometer plus etappe bevat meer asfalt dan alle andere in de race. Het is echter allesbehalve eenvoudig om een van de meest ongetemde valleien in de West-Kaap te verkennen. Een 4×4 waardig stuk dual track, de Bull Run, is het aangewezen Land Rover Technical Terrain.

Stage 5

Friday, 20 March

Distance: 85km

Climbing: 2 900m

Start Location: CPUT, Wellington

Finish Location: CPUT, Wellington

Rating: 4.5 stars

The Only Way Is Up

Korte en brute steile, op uitgeputte benen, Stage 5 zal een belangrijke fysieke en psychologische hindernis zijn op het pad naar Val de Vie. In het verleden werden stadia als deze speeldagen genoemd, maar er is weinig speels over deze intense test. Uitdagende beklimmingen worden gevolgd door single-track afdalingen met een witte knokkel. Het Land Rover Technical Terrain – the Full Monty – kan niet worden bereden ontdaan van vaardigheid en verstand, dus bespaar je energie voor de laatste dans van het podium.

Stage 6

Saturday, 21 March

Distance: 95km

Climbing: 2 300m

Start Location: CPUT, Wellington

Finish Location: CPUT, Wellington

Rating: 4 stars

Into The Wild

Een zaagtandprofiel is precies wat rijders niet willen zien, kom de voorlaatste dag van de Absa Cape Epic. Rijdend door een privé-natuurreservaat, zal de aanwezigheid van een zebra, eland, springbok en giraf dienen als welkome afleiding van pijnlijke benen. Rocky Horror halverwege het podium, heeft de meest angstaanjagende naam van elk Land Rover technisch terrein in de race en bewijst de theorie van nominatief determinisme.

Stage 7

Sunday, 22 March

Distance: 66km

Climbing: 1 850m

Start Location: CPUT, Wellington

Finish Location: Val de Vie

Rating: 3.5 stars

The Trail to Val de Vie

Tussen Wellington en Val de Vie ligt nog 66 kilometer Untamed mountainbiken. Een laatste test om ervoor te zorgen dat de medaille van geen enkele finisher wordt overhandigd, zonder het besef dat hij naar huis is gereden, dat het hard verdiend was. Bone Rattler markeert het Land Rover Technical Terrain 2020 Grand Finale, waarna het een relatief soepele rit is door de smetteloze gronden en grasvelden van Val de Vie en het Book of Legend in.