In Remouchamps op de commencal Meta ht electric (foto van: Job Bokmans, Trailhunters.be - Rider: Rik, Trail-addicts) Daar sta je dan, trots als een pauw met je nieuwe E-MTB. Sommige zien het als de ultieme oplossing om de wat te kort komende conditie te compenseren, anderen als de ultieme manier op vals te spelen. Nee, voordat e-mtb's algemeen geaccepteerd zullen worden zijn we nog wel een tijdje verder. Toch worden ze als warme broodjes verkocht op dit moment!

Meer afdalingen op 1 dag met een E mountainbike

Ondanks dat het er niet uit ziet, ondanks dat het wat lui overkomt even het volgende; tijdens een van onze trips in de Ardennen, de franse wel te verstaan werd ik tijdens een ruim uur durende verharde saaie klim ingehaald door een uiterst vriendelijke fransman. Met een heerlijke drafje van plus minus 25 kmh klom hij naar boven, daar waar mijn GPS regelmatig op "autopauze" sprong.... Cheater!! Dat was mijn gedacht terwijl hij onder het genot van een licht elektronisch geluidje de berg omhoog schoot. Zal wel zo'n prutser zijn dacht ik... Een tijdje later kwamen we de vriendelijke fransman nog een keer tegen, dit keer stuurde hij zijn full-suspension e-mtb van een drop die, ja echt, tenminste 3 meter hoog was! Oke, geen prutser dus. Wie is hier nou gek eigenlijk? Wij komen voor de afdalingen en hij heeft kwalitatief meer plezier, verspilt minder energie en doet meer downhills op dezelfde dag. :)

EVIL is dan echt overkill

Toch is dat voor mij niet de insteek, nee ik heb een zittend beroep, een gezin en een website. Dat zijn zeg maar 3 fulltime bezigheden in de week. Veel trainen schiet er dan vaak bij in helaas. Mijn woon-werk afstand is een 23 kilometer, wat ik in de zomer nog wel eens met de mountainbike doe. Niet ideaal, zeker niet voor mijn EVIL Insurgent, nogal wat overkill aan banden grip en veerweg! Ook de variabele van 23 kilometer met regen en tegenwind doet de reistijd nogal beïnvloeden. Prima voor een paar keer per jaar maar niet voor het dagelijkse werk.

Commencal_meta_ht_electric

De E Mountainbike in de praktijk

Ik heb de Commencal Meta HT Elektric nu 2 weken en ben er keurig elke dag mee naar het werk geweest. Regen en wind waren er voldoende, maar met mtb kleding en de mogelijkheid om op het werk te douchen geen enkel probleem! Mijn ervaring is dat het echt heerlijk is, je komt fit thuis en hebt nog overal energie voor. Welke omstandigheden er ook zijn onderweg, de wind op de brug, de klimmetjes alles gaat met een snelheid van minimaal 25kmh. De reistijd is constant waardoor je weinig zekerheid hoeft in te bouwen om op tijd te komen op het werk. Heen lekker relax en terug volle bak. Denk niet dat de motor alles voor je oplost! Na week 1 had ik alweer bijna 200km er op zitten met een behoorlijke dosis spierpijn. Je traint dus wel degelijk.

Remouchamps met Electric Power!Rik op zijn commencal e-mtb

Onlangs hadden we weer een trailaddicts ride georganiseerd en Remouchamps was het gekozen gebied. Na Finale ligure was mijn Evil Insurgent nog toe aan extra liefde... Onderdelen zijn besteld, helaas nog niet binnen. De Commencal Meta HT eletric stond met zijn tractor 3.0 maxxis banden vanuit een hoek in de garage mij indringend aan te kijken. Hardtail en geen dropper post --> lastige keuze, zeker omdat ik de Pivot Firebird van Nico kon meenemen. Toch wel erg benieuwd en ik besloot om met mijn E-MTB richting dit prachtige gebied vol met dikke trails af te reizen. Het is bij aankomst even door de bittere pil heen bijten, het commentaar is natuurlijk overweldigend. Daar had ik mijzelf op ingesteld en liet iedereen even zijn zegje doen ;) (foto van: Job Bokmans, Trailhunters.be - Rider: Rik, Trail-addicts)  

Klimmen wordt trail rijden commencal_meta_ht_steps

Vanaf de parkeer plaats bij Ninglinspo, Remouchamps België starten we direct met een klim, Job van de Trailhunters.be reed met zijn steengoede conditie, als gids van de dag voor op. Ik met mijn niet zo'n goede conditie ook :D rustig met 1 hand aan het stuur pratend met Job tufte we naar boven. Onderweg belde het thuis front nog even, ging allemaal prima tijdens de klim. Bij een afslag even wachten op de groep, de meeste hadden al een aardig rood hoofd en pufte en stunde al lekker. Dat te bedenken dat ik de fiets op ECO mode had staan. De klim lag vol met keien, wortels en modder. Met mijn linker "shifter" tik ik de Shimano Steps motor naar BOOST mode en vlieg met 25kmh omhoog! Ja, dan wordt die eeuwige klim in een keer een trail!!!!

De meta electric als trail killer?

Dat klimmen is dus een eitje, de rest van de dag heb ik hem keurig op ECO laten staan. Ondanks de hulp toch een ruime 1700 calorieen verbrandt, dus je doet nog wel degelijk iets. In de afdalingen was het zoeken, de Maxxis voorband gaf maar weinig vertrouwen ondanks zijn ruime 3.0 maat. Gelukkig is dat te veranderen. Het feit dat het een hardtail is verander je natuurlijk niet, echter na enkele keren de luchtdruk steeds iets te laten zakken had ik uiteindelijke de juiste balans achter gevonden. Een echte trail killer is het niet. De fiets is kundig genoeg om overal naar beneden te komen, maar het vergt gewoon weg meer moeite. Met een betere voorband zal het al een hoop schelen, dus daar moet ik nog even op terug komen hoe dat bevalt. Einde van de dag was ik voldaan maar niet moe, daarbij kon "ik en de 500 mAh accu" nog wel even. van de 5 streepjes waren er nog 3 over. Dat na 23,71 kilometer met een totaal van 941 positieve meters. Eigenlijk heb ik maar van 1 dingetje spijt: Ik had die 1000,- euro extra moeten uitgeven voor de Meta v4.2 electric! Een enduro fully E-MTB met ondersteuning

Nadeel van een E-MTB

Eigenlijk niet zoveel, het gewicht zorgt voor minder speelsigheid. Bijkomend nadeel dat je eigenlijk 2 dezelfde soort fietsen in je garage wilt hebben. Voor alle trips naar dit soort gebieden zonder shuttle of liften is een E-MTB fully gewoonweg onverslaanbaar. Klimmen kost geen moeite en wordt zelfs leuk en je kan simpelweg meer afdalingen doen per dag. Dan wil je dus nog een Enduro bak hebben voor alle trips met shuttle of liften... Dat behoeft geen verdere uitleg denk ik ;) meta_ht_electric_rearcommencal_meta_ht_disc_brake
  • All
  • Magazine
  • Trail Review
  • Duitsland
  • Product Review
  • Gravelride
  • GPS bestanden

Gravel route Veluwe boven Apeldoorn

Rondje Gravel route bij Apeldoorn 50 kilometer. Links boven Apeldoorn ligt nog een heel stuk Veluwe met uitgestrekte bossen en open stukken natuur.

Bikepark Winterberg 2024 wordt: The Mother

Na een matig winterseizoen (2023/2024) met weinig sneeuw, openden veel bikeparks alweer in maart de liften voor downhillers. Maar rondom [...]

De Sigma Buster 2000 – Review

Om de mogelijkheden toch wat te vergroten zijn we op pad gegaan met de Sigma Buster 2000