Mountainbiken rond het Drielanden punt

Het is dat ene puntje in Nederland waar je met kinderlijk gemak van Nederland naar België naar Duitsland kan reizen. Je reis duurt minder dan een seconde, springend over de landsgrenzen, de meesten kennen het tafereel. In Zuid-Limburg ligt het drielandenpunt, bekend onder vele wielrenners die daar alle hoogtemeters bij elkaar zoeken voor een mooie dag op de racer. Gezinnen bezoeken het gebied voor een stukje opvoeding, kennisdeling, maar vooral voor de speeltuin, de grote uitkijktorens over de drie landen en het gigantische doolhof. Dit geografisch door politiek vast gelegd stukje grond is een attractie geworden. Dat is mooi voor de regio natuurlijk… Maar wat moeten wij er dan?

De gulpen route

Op de kaart van MTBroutes.nl vinden we eigenlijk alleen de route rond Epe, zonde vinden we. Het meest heuvelachtige landschap van Nederland heeft wel wat meer te bieden dan alleen dat. Ook de Bart Brentjens Challenge brengt je niet veel verder dan Epe. Nogmaals; jammer. Is er dan echt niks te vinden rond het drielandenpunt?!

De Trails zijn met sneeuw bedekt rond het drielandenpunt

De locals weten wel beter

Rondom Vaals en Aken zijn in ieder geval genoeg hoogtemeters te vinden. Met 322,4 meter hoogte* mag het drielandenpunt zich het hoogste punt van Nederland noemen! En in die bossen liggen geen MTB routes? De locals weten wel beter! Al jaren lang vinden de locals hier hun weg door de bossen, er wordt ook al jaren lang aan de trails gewerkt, het betere trail builden. Helaas is niks van dit legaal geweest en zoals al eerder benoemd, het is een zeer druk bezochte toeristische attractie geworden. Massa’s mensen bezoeken het gebied en maken wandelingen door de mooie omgeving. Meestal geen goede combinatie gebleken (al zou het hand in hand moeten kunnen…).

*bron: Vaals (plaats) Wikipedia

Officieel Bikepark van het drielandenpunt

Om de overlast een beetje de kop in te drukken hebben ze besloten dat wandelen ABSOLUUT verboden is geworden! 😉 Nee, dat dus niet…. Zoals in veel gebieden word het mountainbiken verboden en is er een alternatief bedacht. Er is een locatie vlakbij het drielandenpunt uitgezocht waar ze wat mochten bouwen. Het officiële bikepark is er een met grote jumps geworden voor de fanatieke downhillers (van horen zeggen). Het hoogteverschil laat helaas ook te wensen over. Een afdaling van 322,4 hoogtemeters is niet mogelijk, maar toch zeker wel meer dan de 40 hoogtemeters die het bikepark nu heeft.

Drielandenpunt 3 mrt

Trail-Addicts ride

Met een mooi groepje zijn we samen met een gids die kant op gegaan. Een gids heb je nodig, omdat hij weet waar het “geaccepteerd” word en waar niet. Op deze manier konden wij maximaal genieten zonder de stroom aan wandelaars lastig te vallen. Terwijl het land nog steeds onder de indruk aan het zijn is, van de lage temperaturen, vonden wij op zaterdagochtend onze weg naar Vaals. Helaas mijn helm vergeten waardoor we met een dikke half uur vertraging aan kwamen. Lekker professioneel 🙁 maar goed, iedereen stond al lekker warm aangekleed klaar op de met sneeuw bedekte parkeerplaats vlakbij de uitkijktoren. Zij hadden al een kleine afdaling gedaan. Even kort kennis maken en snel gaan. We rijden een kleine 10 minuten van het drielandenpunt, en daar dient de eerste afdaling zich al aan. Even wennen weer, we hebben al veel omstandigheden gehad tijdens de Trail-Addicts Rides, maar sneeuw hoorde daar nog niet bij! Alle afdalingen waren goed te doen. De sneeuw maakte het vooral anders. Veel trails waren die dag nog niet bereden, dat was dubbel speciaal: geen enkel spoor in de sneeuw te vinden.

Secret trails

Her en der kwamen we wat secret trails tegen, en ja die moeten we helaas secret houden 🙁 Wij zijn van het delen, maar het zou zonde zijn voor de mensen die er alle tijd in hebben gestoken als de trails worden overspoeld. De trails zijn erg flowy, met hier en daar jumps en drops. Allemaal uitstekend aangelegd waardoor je er eigenlijk niks fout op kon doen. Als de trail “special skills” vereist dan vertelt onze gids dat netjes, zo voorkom je ongelukken!

Het gebied heeft ons positief verrast! Leuke stukken en lekker spelen. Relatief korte klimmetjes, met de daarbij behorende korte afdalingen. Is het een absolute must visit? Ja, je hebt veel bikeplezier. Maar nóg uitdagendere trails en langere afdalingen liggen ook erg dichtbij. Remouchamps, Chaudfontaine en Sart Tilman bijvoorbeeld. Gebieden waar het algemener wordt geaccepteerd om te fietsen en waar je simpelweg meer uitdaging kan vinden. Deze plekken liggen op 15 tot 30 minuten verder rijden… Al met al een heerlijke dag met weer een toffe groep mountainbikers!

Check hier de video van onze trail ride dag