Ingestuurd door: https://www.outsideisfree.ch/

De tour op Bürgenstock is een klassieke rit in Centraal-Zwitserland. Desondanks willen we je eraan herinneren dat de tour alleen geschikt is voor zeer ervaren fietsers zonder hoogtevrees.

We beginnen de 25 km lange ronde in Stans. Het grootste deel van de 770 meter hoogte meters wordt gedaan in het begin van de tour. De klim leidt langs een onverharde weg aan de zuidkant van de Bürgenstock, voornamelijk door het bos.

Over het plateau bij Obbürgen wordt het een beetje platter. We vervolgen onze rit richting de Seewligrat naar de boerderij bij Etschenried. Daar krijgen we een prachtig uitzicht over het Vierwoudstrekenmeer en ver in de vallei van Engelberg. Met goed zicht kun je zelfs de beroemde Eiger, Mönch en Jungfrau in het westen zien.

Na een korte pauze gaan we terug naar Stans. Het parcours langs de Seewligrat is technisch uitdagend en alleen aanbevolen voor ervaren fietsers die hoogte vrees vrij zijn. Direct aan het begin van de afdaling moet je liever op je fiets duwen dan jezelf onnodig in gevaar brengen en proberen de ingang van het pad te rijden.

Alle behaalde hoogte meters kunnen op enkele trails worden gereden, wat super cool is. De Trails zijn spannend en gevarieerd. Wat we ook als een enorm pluspunt zien, is dat de route bijna het hele jaar door kan worden gereden dankzij de zuidelijke ligging van de heuvel.

The Seewligrat loop – a scenic tour on Buergenstock high above Lake Lucerne

Op een mooi weekend in de zomer is het de moeite waard om vroeg te beginnen. Enerzijds vanwege de temperatuur en anderzijds vanwege veel wandelaars. Het pad is een officieel wandelpad en Bürgenstock is een zeer populaire excursiebestemming, daarom worden de meeste paden hier goed bezocht.

Voor minder ervaren fietsers is er het alternatief om de afdaling via Egg-Ächerli naar Stans te maken, die hier als tour beschikbaar is:

https://www.outdooractive.com/en/route/mountain-bike/central-switzerland/seewligrat-buergenstock/24498394/#dm=1&dmdtab=oax-tab3

Al met al is dit een fysieke en technisch uitdagende ronde. Het fantastische uitzicht op het hoogste punt zelf maakt het echter een must-tour in de regio en elke biker die centraal Zwitserland bezoekt, moet de Buergenstock op deze bucketlist plaatsen.