De NIGOR® WickiUp 5 tent is geïnspireerd op de klassieke Nederlandse tent en heeft een asymmetrisch ontwerp; de tentstok staat niet in het midden. Aan de ene kant van de tentstok vind je een 240 cm lang slaapgedeelte, aan de andere kant is een grote ruimte met voldoende plek om te socializen of te koken. Het slanke ontwerp weert op natuurlijke wijze de wind en extra scheerlijnlussen zijn aangebracht voor nog meer veiligheid. Met een aparte binnen- en buitentent, gemaakt van lichtgewicht doek en slechts één stok, is het gemakkelijk om de tent onder reizigers te verdelen zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over het gewicht.
Bovenstaande is de tekst die je vindt als je op de site bij NIGOR® gaat kijken. Klopt allemaal helemaal maar hoe bevalt hij nou in het gebruik. Wij hebben de NIGOR® WickiUp 5 de afgelopen weken mogen testen en dit is wat wij er van vinden.
Opzetten
Zo strak als je hem hierboven op de foto ziet staan is het ons niet gelukt om hem op te zetten. Dat heeft deels te maken met ons geduld maar ook zeker met het feit dat je deze tent een paar keer moet opzetten voordat je het doorhebt. Dit terwijl het principe eigenlijk heel er simpel is. Je hebt een binnentent, buitentent, 1 stok en een paar haringen dus hoe moeilijk kan het zijn. Uiteraard hebben wij, zoals alle mannen, ook de instructie niet eerst doorgelezen of gezocht naar youtube filmpje hoe de tent op te zetten. Ook al staat niet helemaal strak zoals hierboven, de NIGOR® WickiUp 5 staat wel snel! Wij hebben de binnentent er in vastgezet zodat je niet 2 keer een tent op hoeft te zetten. Ook dit helpt niet om hem heel strak te krijgen. de 4 hoeken zet je vast, de stok erin en daarna de rest vastzetten.
Een aandachtspunt bij deze tent is dat de stok wel erg strak in de binnen tent staat en het lijkt alsof hij elk moment door de binnentent heen scheurt, ook als is het verstevigd op het stuk waar de stok geplaatst wordt. Wij hebben dit opgelost door een voetplaatje eronder te zetten die de kracht wat verdeeld.
Aanvulling vanuit Nigor
Na het delen van deze review met Nigor hebben we een uitgebreidere uitleg gekregen over het opzetten van deze tent. Hier volgt de juiste instructie:
- Begin met het opzetten van de binnentent, gebruik de scheerlijn aan de top van de binnentent om te zorgen dat de stok goed rechtop staat.
- De banden/lussen voor de haringen moeten in hun uiterste stand gezet worden zodat deze later op spanning gebracht kunnen worden. De trekrichting van de lussen is in het verlengde van de naden van de tent.
- Breng de buitentent aan over de binnentent, aan de achterkant kunnen de binnentent en buitentent verbonden worden.
- Aan de achterzijde kan het buitendoek op aparte haringen worden afgespannen, hierdoor wordt de afstand tussen buitendoek en binnentent geoptimaliseerd.
- Span de banden aan en zorg dat de spanning goed verdeeld wordt en deze in alle richtingen evenredig trekt.
Dit zijn we uiteraard gelijk gaan proberen maar dan zonder de buitentent eraf te halen. Eigenwijs?? Jazeker. Maar dat zijn we nou eenmaal. 🙂 Deze keer wel de buitentent aan de onderkant los gemaakt van de binnentent en dan de bovenstaande uitleg aanhouden en het is gelukt! Hij staat strak! Thanks Nigor.
Ruimte
Ruimte heeft deze tent meer dan genoeg. De binnentent biedt ruimte voor 4 slaapmatten of een heleboel koffers en daarnaast heb je voldoende ruimte in je voortent om ook nog een hoop kwijt te kunnen. De afgelopen weken hebben wij hem op verschillende manieren gebruikt. We hebben er zelf in geslapen, we hebben hem gebruikt als opbergruimte/kledingkast naast onze camper en de kids hebben er in geslapen. En bij al deze manieren is de tent ons erg goed bevallen. Het licht gewicht katoen is ademend waardoor de tent comfortabel aanvoelt als je er in ligt. Hij heeft ook lekker wat hoogte waardoor je makkelijk kan aankleden en het “voelt” lekker ruim. Aan de zijkant zijn er voldoende mogelijkheden om je telefoon, bril etc in de netten op te bergen zodat je in de ochtend niet de hele tent hoeft te doorzoeken. Als de temperaturen behoorlijk oplopen dan kun je gewoon de voordeur van de tent open laten maar ook aan de binnenzijde kun je extra ontluchten.
Gewicht
Het gewicht is voor ons niet een hot issue omdat we de tent toch altijd in de bus gooien maar het is toch om je niet te vertillen en dat je bus niet gelijk vol zit als je de tent meeneemt. Door het lichtgewicht katoen is de tent redelijk klein in te pakken en is hij met zijn net geen 8 kilo ook makkelijk te tillen.
Dus..
Wij hebben de tent nu een aantal weken en hij bevalt ons erg goed! Het enige wat ons stoort is dat het nog niet gelukt is om de tent zo strak op te zetten als op de eerste foto maar dat zal met nog meer oefening te maken hebben. Al met al een hele fijne ruime tent die snel op te zetten is! Aan deze tent gaan we nog veel plezier hebben!
Net gekocht (=sep 2020) en net mee gekampeerd: zelfde ervaring als jij bij het opzetten: de stok staat veel te strak in de binnentent, klemmetje bovenin liet meermaals los, zodat ik de stok buiten de binnentent heb gezet. Gaf wel gepruts trouwens. Daarbij: de constructie in de nok komt mij onlogisch voor.
Op de foto’s zie ik dat je geen scheerlijnen hebt gespannen op het midden van de buitentent. Daar zijn ook geen handige scheerlijnen voor meegeleverd. Ik heb die scheerlijnen wel gespannen en precies op die punten/ lusjes sijpelde regen door naar de binnentent. Naden bij de lusjes zijn niet goed dicht. Was een goede vuurproef, want het regende urenlang stevig.
Deze punten vind ik echt kritisch.
Verder helemaal met je eens : hele fijne tent, goede luchtcirculatie etc.
Wij gebruiken hem nu 2 jaar. De stok hebben we een stukje ingekort waardoor hij met beter past en aan de onderkant een rubber gezet dat je standaard kan kopen in een tenten winkel. De buitentent zetten we met elastiek aan de haringen vast. Hierdoor hebben we weinig last van de wisselingen van de luchtvochtigheid die het doek laat hangen. We gebruiken hem op onze fiets vakanties en zijn en hebben de lichtgewicht variant. We zijn helemaal gelukkig met de wikiup5. Lekker ruim en bij slecht weer kunnen we in de voortent zitten met onze stoeltjes.