In Nederland rijd je alles gemakkelijk op een XC-hardtail, toch? Fout! Eén keer per jaar organiseert Singletrack Limburg hun Trailtour in de omgeving van Beek en Geleen. Wat je in deze technische ‘toertocht’ voorgeschoteld krijgt is vast wel op een (XC) hardtail te rijden, maar daarvoor moet je flinke skills in huis hebben.

deze week tot wel 50% op vele merken bij JD sports!

Het bericht van de organisatie is sinds de jaren dat de Trailtour georganiseerd wordt wel geland: “deze rit is fysiek uitputtend & intensief“. Met moeilijke technische beklimmingen en steile afdalingen. De rijtijd is gemiddeld 4 tot 6 uur, en over afstand wordt geen melding gedaan. Een dropperpost is een must. En dus zien we veel enduro-minded gasten aan de start van de tocht.

In 2018 was het een spekgladde editie, waarschijnlijk zijn er rijders die het Limburgse leem nog in de zomer op hun frame terugzagen. In 2019 hebben we een zomerse septemberdag; de laatste zomerdag met superdroge, dusty trails.

Het is een aantal jaar geleden dat ik hier gereden heb, en voor mij is nieuw dat de route nu omgekeerd is. Alle technische secties hebben namen, zoals je ook in bikeparks en de Alpen gewend bent. Met een groepje rijden is het tofst. En ondanks dat we laat starten, belanden we niet vaak in wachtrijen voor de meest technische secties. Bij de uitdagendste staat een Singletrack Limburg teamlid om je erop te wijzen en zelfs te coachen wat de beste rijlijnen zijn. Maar we rijden samen met een jonge hond die het liefst alles huckt en to-flat indropt. Dat kan. Alles rollen ook.

Het stof loopt in de zweetdruppels langs ons gezicht naar beneden. Ze hadden gelijk: dit is een intense maar prachtige tocht! De Trailtour eindigt in het Stammenderbos, bekend van de grote gapjumps van Looseriders Limburg. Heerlijke afsluiter. Noteer in je agenda: in mei gaat de inschrijving voor 2020 weer open.