Enduro World Series lanceert EWS-E! De Enduro World Series (EWS) is verheugd aan te kondigen dat het zijn samenwerking met de Union Cycliste Internationale (UCI) uitbreidt met het beheer en de ontwikkeling van e-bike enduro racen vanaf 2020.

De Enduro World Series zal het formaat en de groei van e-bike enduro internationaal ontwikkelen naast de UCI en zal in 2020 een nieuwe internationale serie lanceren, Enduro World Series-E (EWS-E). De serie bestaat uit drie rondes in Europa in Frankrijk, Zwitserland en Italië – met de algehele winnaars tot de Enduro World Series-E Champions.

The series will kick off with three races in 2020

De EWS hield voor het eerst een e-bike-testevenement in Finale Ligure in Italië in 2018, maar stelde de lancering van een volledige serie uit totdat beide raceformaten konden worden aangepast en een oplossing voor de monitoring van motorondersteuning kon worden beantwoord. Twee jaar later gelooft de EWS nu dat het tijd is om dit nieuwe formaat naar het hoogste niveau te brengen, beginnend in Europa.

EWS-E will offer a new format of enduro racing that features both technical climbs and descents

Dit nieuwe formaat behoudt de kernwaarden van bestaande Enduro World Series-races, maar wordt gehouden op afzonderlijke parcoursen die rijders op een grote verscheidenheid aan terrein uitdagen en voorzien van racen op een mix van bergopwaarts en bergafwaarts zeer technische speciale podia. De toevoeging van technisch klimmen zal echter niet het enige verschil zijn met traditionele EWS-enduro-races, omdat EWS-E de Liaison Stages ook in de uitdaging brengt met kortere tijden en meer singletrack dan ooit tevoren. Deze combinatie zal zowel de fysieke als de fietsbehandelingslimieten van de rijder maximaal verleggen in een multi-loop en intense koers, waarbij de ontwikkeling van e-bike-technologie en e-bike trail management en ontwerp wordt bevorderd.

“Based on the experience and know-how of the Enduro World Series (EWS), this innovative format of competition will offer spectacular racing while ensuring the highest standard of sporting integrity.” David Lappartient, UCI President 

De afgelopen twee jaar heeft de EWS ook achter de schermen gewerkt aan de ontwikkeling van de technologie die het vermogen van de e-bike kan controleren, zodat EWS-E een eerlijke concurrentie kan bieden. Meer informatie over dit nieuwe systeem zal begin 2020 beschikbaar zijn.

De eerste EWS-E-race zal plaatsvinden als een op zichzelf staand evenement in Valberg, Frankrijk van 17-18 juli 2020, gevolgd door een race naast de bestaande EWS-finale in Zermatt, Zwitserland (29 – 30 augustus), eindigend in Finale Ligure, Italië naast de Trophy of Nations tijdens een groot slotweekend voor het seizoen op 25-26 september 2020.

An e-bike test event in Finale in 2018 helped to refine the new EWS-E format

Een verklaring van de raad van bestuur van de Enduro World Series zei: “We hebben altijd gestreefd naar innovatie binnen de EWS en daarom zijn we verheugd om een spannende reis te beginnen in de ontwikkeling van een e-bike enduro-formaat dat rijders en technologie zal pushen en creëren een geheel nieuwe vorm van spannende enduro-achtige races ”.

“We zijn gemotiveerd om technologische ontwikkeling te stimuleren, inclusief de lancering van elektronische monitoring van E-bike motoren voor eerlijke sport en werk om ervoor te zorgen dat trail-toegang en belangrijke ontwikkelingen voor de toekomst van deze discipline zorgvuldig worden beheerd. Beginnend in Midden-Europa in 2020, zullen we eraan werken om de EWS-E uit te breiden naar nieuwe landen wanneer de tijd rijp is ”

UCI-president David Lappartient zei: “De UCI kijkt uit naar de introductie van een elektrisch aangedreven versie van Enduro met de lancering van de EWS-E vanaf 2020. Gebaseerd op de ervaring en knowhow van de Enduro World Series (EWS) , biedt dit innovatieve formaat van competitie spectaculaire races terwijl het de hoogste standaard van sportieve integriteit garandeert. Deze nieuwe serie bevestigt de huidige status van E-MTB als een snel bewegende fietsdiscipline. ”

Specific rules and regulations for EWS-E will be released in early 2020.