Trailhunt regio Valkenburg

Valkenburg ligt precies tussen Maastricht en Heerlen. Net onder de A79 in Zuid-Limburg. Wielrenners kennen dit gebied vaak wel, zij komen hier met hordes te gelijk de Cauberg beklimmen vanwege de bescheiden top op 134 meter hoogte… Niet echt een verhaal om buiten Nederland te vertellen 😉 Maar goed daar kwamen we niet voor.

Berg en Terblijt

Links van Valkenburg ligt Berg en Terblijt. Daar zetten we de auto’s neer en zien gelijk het potentieel van de regio. Er is namelijk overal hoogteverschil en natuur om ons heen! De regio kent (zoals we opmerken) veel oude mijnbouw. We kwamen op het spoor van deze regio door het Shimano Testcenter met de Discovery mountainbiketrail. Ook vindt hier vaak een cyclocross wedstrijd plaats, wat betekent dat er hier veel gefietst wordt.

We volgen grotendeels de reguliere route en schieten links en rechts het stippellijntje van onze GPS-units in. We vinden wel wat, maar nog niet echt waar we naar op zoek waren. Her en der een leuk mini-stukje, daar blijft het bij.

Valkenburg

Eenmaal de oversteek gemaakt naar de andere kant van Berg en Terblijt, richting Valkenburg vinden we een bizar soort bikepark. Het ziet er allemaal “fragiel” gebouwd uit. Echt een local spot. Vandaag is het heel erg glad en besluiten om de spot niet aan gort te rijden. We checken de jumps links en rechts en vervolgen onze zoektocht. Af en toe komen we een grappig trapje tegen wat je naar beneden kunt rijden, maar onze trailhartjes raken nog niet helemaal vervuld. Ergens bovenaan met uitzicht op de Geul hebben we keuze uit links en rechts. Links komen we weer uit bij de klim waar we net waren en rechts leidt ons in de richting van het Shimano Testcenter. Hmmm lastig… Ik kies ervoor om als enige E-biker vandaag links even snel te verkennen voordat ik de drie niet E-bikers een saaie afdaling instuur (om daarna weer saai te klimmen). Dat was maar goed ook! Dit bleek de beste afdaling tot op dat moment en later ook de beste te zijn! Althans, zeker de leukste 😉

Verder (maar het kan aan ons liggen) vonden we het ‘mwa, mwa, zo zo’. Ik kan mij voorstellen als je uit een regio komt waar helemaal geen hoogteverschil is, dat dit erg leuk is. Maar beter rijd je dan toch net ietsjes verder door; bij het Drielandenpunt kun je al veel meer uitdaging vinden.

Was het dan helemaal niks? Dat niet; we hebben een heerlijk dagje op de fiets gehad. Lekker glijden en we hebben gelachen. Paul staat overigens nog steeds bij dat hekje 😀