Een volstrekt onnodig dingetje of onmisbaar in jouw mountainbike avonturen?

Nog niet zo heel lang geleden is de Peakrider geïntroduceerd. Een van afstand relatief simpel ding wat je in je rugtas moet doen en jou helpt tijdens de hike and bike mountainbike reizen. Onder normale omstandigheden kan je natuurlijk alles gewoon fietsen 😉 maar voor wie wel vaker in de Alpen komt weet dat dat simpel weg niet altijd het geval is. Om de mooiste trails te vinden moet je soms steil en onhandig klimmen en klauteren dat je dan punt 1. niet kan fietsen en punt 2. het vele malen handiger is om je fiets op je nek te dragen. Op die momenten pak je de fiets bij de voorvork buis en je crank op, je tilt hem over jezelf heen en legt het geheel op je nek over liever je rugtas.

De PeakRider getest

Nu kunnen we natuurlijk de PeakRider overal testen waar we willen maar om nu met de fiets in de nek over de Utrechtse heuvelrug of de posbank te gaan lopen is misschien wat gek. Uiteraard zou je nog een ladder kunnen pakken want dat claimt de peak rider namelijk te kunnen. Ja, we bedoelen dat jij dan met je fiets en al een ladder op kan zeg maar 🙂

Aangezien we toch richting de Zwitserse Alpen gaan een mooi moment om het ook echt in de praktijk te kunnen brengen! Samen met onze gidsen en een enthousiast gezelschap al fietsend richting de top van de berg. Maar om de gewenste trail te kunnen rijden moeten we het laatste stuk klimmen, nee beste lezers, dat stuk is niet te fietsen…. We hadden de Peakrider in het chalet al voorbereid wat wil zeggen in onze tassen gestopt met het puntje uit het H2O gat. Het eerste wat opvalt is dat je tas minder lekker zit 🙁 De PeakRider zorgt er eigenlijk voor dat je tas minder mooi naar je rug vormt. We rijden met tassen die rugprotectie hebben en ook dat wilde niet afdoen aan dit ongemak. Tijdens de klim waar we nog wel konden fietsen werden we dus helaas niet heel enthousiast, gelukkig vonden we hier een oplossing voor, maar daar later meer over.

Hikend over de berg rug naar de trail

Niet iedereen had een PeakRider, degene zonder starten de klim op traditionele wijze waar wij met ons vieren de PeakRider verder in gereedheid brachten om ook aan de klim te kunnen beginnen. Het zakje waar de stick in gaat monteer je met klittenband aan het frame. Omdat de stick in je rugzak zit, zit deze voor je gevoel ver naar achter waardoor je hulp van een andere biker nodig hebt. Dit zal te oefenen zijn maar vonden wij nogal lastig. Na wat gehannis konden 3 man omhoog waar ik zelf nog stond te kloten om de fiets er in te krijgen. De grap is overigens dat alle rijders zonder PeakRider al boven stonden, maar dat heeft meer met de lengte van de hike te maken natuurlijk. Eenmaal geinstalleerd is het een absolute verademing. Het slimme ontwerp ontlast je schouders waardoor de druk over je heupen en schouders word verdeeld. De fiets hangt stabiel en geeft je inderdaad de vrijheid om met 2 handen naar boven te klimmen. Wel heb je sterk de behoefte om je fiets gewoon vast te houden, maar dat heeft meer met het “wat als” scenario te maken. De fiets was dan simpel gezegd gewoon weg…

Bevindingen en tips

Het probleem dat de tas zich niet meer vormt is simpel opgelost door tijdens het normale rijden de onderkant en de stok zelf van elkaar te scheiden en los in je tas te gooien. Zo kan de stok gewoon aan de zijkant ergens liggen en heb je er geen last meer van. Jammere van deze oplossing is dat het dus langer duurt voordat je aan de klim zelf kan beginnen. Voor korte hike and bike stukken zouden wij de PeakRider niet direct aanraden. Echter wanneer je van te voren weet dat er lange hike stukken inzitten is het absoluut de moeite waard.

Wat we ook uitvonden is dat je de stick lang genoeg moet maken. Door het gewicht van de fiets duw je eigenlijk het geheel nog dieper in je tas waardoor je fiets niet meer stabiel ligt. We vinden de afwerking en kwaliteit erg mooi. Het voelt stevig aan en ziet er keurig uit. Wat de duurzaamheid is kunnen we nu nog niet vertellen.

Al met al een slim uitgevonden hulpje voor de lange hikes!