*de video onderaan dit verhaal!

We delen graag onze trailkennis. Dit Trailaddicts-weekend in maart 2019 bezoeken we met 8 gasten Les Hautes-Rivières, oftewel het trailwalhalla net over de Belgische grens, in Frankrijk. Rondom de meanderende rivier de Semoy liggen tientallen trails. Niet zomaar technische wandelpaden die leuk zijn om te rijden, met dedicated mountainbiketrails. Wandelen gaat zeker niet lukken op deze steile afdalingen. En met de tweedaagse endurowedstrijd Enduro de la Semoy (jaarlijks in juni) komt er ieder jaar minstens één nieuwe trail bij!

Met veel voorpret zien we uit naar dit weekend. Die pret wordt een klein beetje minder als we met harde windvlagen en tientallen milimeters regen per dag naar het gebied rijden. Hoe liggen de trails erbij? Zit er niet teveel leisteen tussen wat écht niet te rijden is in de regen?

In het donker komen we op vrijdagavond aan bij onze accommodatie JC De Knapzak in Bohan (BE). Dorstig naar de Belgische biertjes en met de ruitenwissers op stand maximaal zien we niet eens dat de rivier (Semoy) bijna tot aan de drempel van de accommodatie staat…

Zaterdag lijkt redelijk droog te blijven. We gaan shuttelen. Dat is gemakkelijk te doen met de asfaltweg omhoog, die toegang geeft tot veel trails. Let wel op want vanaf oktober wordt er maanden actief gejaagd en zijn de bossen afgesloten.
We rijden de trails in deze volgorde: La Chaude Fourrée (flowy!), Gouleyante (rocky!), Les Racines (wortels!), La S (steil!) en Les Devers de Nohan (krappe switchbacks en steile secties!). Een prima opbouw van de trails. Maar onze ‘waarschuwing’ is niet voor niets: iedere trail heeft moeilijke passages en het is nauwelijks te vergelijken met een dagje trailrijden in andere spots in de Ardennen of Eiffel.

Zondag gaan we niet shuttelen maar rijden we iets verder door naar Tournavaux. De weersverwachting is nog steeds onzeker, maar wanneer de zon begint te schijnen komen ook de grote glimlachen weer tevoorschijn. We rijden weliswaar door een rivier op de trail, maar van boven is het droog. We rijden een mooie natuurlijke trail met veel off-camber stukken; Les 4 Fils. En daarna – na de knakworsten uit blik – duiken we Bikepark Tournavaux in. Als we omhoog klimmen zien we flinke gapjumps en hoge drops. Hier is stevig gebouwd de laatste jaren. We pakken La Speedy en La Speedy Jump. Die laatste starten we na een behoorlijke bak hagel op ons kop. Maar niets is lekkerder dan die laatste trails afsluiten met high-fives. Tot de volgende keer, Les Hautes-Rivières.

https://youtu.be/JL4KcYCbiRo