Mountainbiken in de Eifel


Na de succesvolle dag in de regio van Monschau besloten we al gauw om de Eifel nog eens te bezoeken. De regio is prachtig en biedt genoeg hoogte meters voor een dagje mountainbiken. Daarnaast houden we van regio’s met voldoende uitdaging in trails wat binnen 1 dag te doen is. Uit en thuis dus.

De Eifel in het algemeen

De Eifel is het oostelijke deel van het middelhoog plateau Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daarnaar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd. De laatste uitbarstingen vonden 10.000 jaar geleden plaats. Onderzoek wijst uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is: het gehele Eifelgebied stijgt 1 à 2 millimeter per jaar. In het verleden kwamen ook al inactieve fases voor van 10.000 à 20.000 jaar, wat suggereert dat toekomstige uitbarstingen nog mogelijk zijn.
Bron: De Eifel wikipedia

Nideggen als mountainbike enduro gebied

Als Nederlander blijft het lastig om met grote regelmaat buitenland ervaring op te doen zoals je die in de alpen op doet. Toch kunnen we net over de grens onze lol op. Nideggen biedt zoveel mountainbike opties dat je daar meerdaags kan fietsen zonder dezelfde trails aan te doen. Nadeel is wel dat het niet overal toegestaan is waardoor rijden in het weekend en grote groepen je een fixe bekeuring kan opleveren.
Als je dan toch eens door de weeks die kant op kan wordt je verrast door zeer technische trails met genoeg rotsen zoals je die in de echte gebergtes kan verwachten. Sommige paden vergen het meeste van je skill set waardoor het gebiedt zich uitstekend leent om voor mountainbike enduro’s te trainen. Als je hier alles kan en durft te rijden is de kans klein dat je elders nog sterk verrast wordt!

De Nideggen drop

Een van de meest bekendste drops is vanaf het stenen plateau net voor een uitdagende rockgarden. Op het stenen plateau kan je eerste uitgebreid foto’s gaan maken van het uitzicht over de vallei voordat je de diepte induikt. De drop is niet voor iedereen weggelegd. Hij is relatief hoog met weinig fout marge namelijk, toch weet menig ervaren mountainbiker hem te rijden. Links van de drop kan je er langs op rijden waarna je de rockgarden in rijdt. De rest van deze afdaling biedt nog tal van uitdagingen, echter als je het begin overleeft hebt zonder al te veel kleerscheuren, dan lukt de rest ook wel… Fully is hier absoluut aangeraden! Een all-mountain of het liefts een Enduro mountainbike met 150mm of meer is zeker op zijn plaats.

Check onze video van onze heerlijke dag!

Video van onze Nideggen trail addicts ride

1 comment

  • Hi Trail-Addicts
    gladly and often i watch your videos or posts on your blog.
    Some rides and skills are really awesome :) otherwise i think it’snot so good to present Nideggen as a good Enduro Spot. Of course it is 😉 but on the otherside it’s a nature reserve wehre mtb’s are not allowed. So every mountainbiker should be carefull with his descriptions or present in pubilcity. an please try to ride therewithout blocked rear wheel, it’s a very sensitive spot and we hab a lot fo trouble there since the last years. We all want to go there for some more awesome rides, right ? Otherwise i hope for some more nice videos.Ride on … Hubi

    PS: the corrcet and more difficult line @1:37 is little bit more left, it’s called “the shark teeth” :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *