MTB Routes in de Eifel Duitsland

Alle informatie over de mooiste mountainbike en enduro routes in de Eifel regio.

Na de succesvolle dag in de regio van Monschau besloten we al gauw om de Eifel nog eens te bezoeken. De regio is prachtig en biedt genoeg hoogte meters voor een dagje mountainbiken. Daarnaast houden we van regio’s met voldoende uitdaging in trails wat binnen 1 dag te doen is. Uit en thuis dus.

De Eifel in het algemeen

De Eifel is het oostelijke deel van het middelhoog plateau Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daarnaar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd. De laatste uitbarstingen vonden 10.000 jaar geleden plaats. Onderzoek wijst uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is: het gehele Eifelgebied stijgt 1 à 2 millimeter per jaar. In het verleden kwamen ook al inactieve fases voor van 10.000 à 20.000 jaar, wat suggereert dat toekomstige uitbarstingen nog mogelijk zijn.
Bron: De Eifel wikipedia

 

Nideggen als mountainbike enduro gebied

Als Nederlander blijft het lastig om met grote regelmaat buitenland ervaring op te doen zoals je die in de alpen op doet. Toch kunnen we net over de grens onze lol op. Nideggen biedt zoveel mountainbike opties dat je daar meerdaags kan fietsen zonder dezelfde trails aan te doen. Nadeel is wel dat het niet overal toegestaan is waardoor rijden in het weekend en grote groepen je een fixe bekeuring kan opleveren.
Als je dan toch eens door de weeks die kant op kan wordt je verrast door zeer technische trails met genoeg rotsen zoals je die in de echte gebergtes kan verwachten. Sommige paden vergen het meeste van je skill set waardoor het gebiedt zich uitstekend leent om voor mountainbike enduro’s te trainen. Als je hier alles kan en durft te rijden is de kans klein dat je elders nog sterk verrast wordt!

 

 

 

De Nideggen drop

Een van de meest bekendste drops is vanaf het stenen plateau net voor een uitdagende rockgarden. Op het stenen plateau kan je eerste uitgebreid foto’s gaan maken van het uitzicht over de vallei voordat je de diepte induikt. De drop is niet voor iedereen weggelegd. Hij is relatief hoog met weinig fout marge namelijk, toch weet menig ervaren mountainbiker hem te rijden. Links van de drop kan je er langs op rijden waarna je de rockgarden in rijdt. De rest van deze afdaling biedt nog tal van uitdagingen, echter als je het begin overleeft hebt zonder al te veel kleerscheuren, dan lukt de rest ook wel… Fully is hier absoluut aangeraden! Een all-mountain of het liefts een Enduro mountainbike met 150mm of meer is zeker op zijn plaats.

Check onze video van onze heerlijke dag!

 

Video van onze Nideggen trail addicts ride

 

 

Monschau mtb routes in de regio.

Naast Nideggen is er ook het beter bekende Monschau waar je mooie trails kan vinden voor je MTB. Helaas is niet alles even legaal. Kijk dus goed uit en wees boven alles vriendelijk tegen de wandelaars. Lees alles over Monschau hier: https://www.trail-addicts.com/mtb-trails-in-monschau-eifel/