Mountainbiken rond deze iconische Entlebucher berg Schrattenfluh

Het is begin mei na een lange, besneeuwde winter. Het eerste echt mooie en warme weekend staat voor de deur. Voor ons is het duidelijk – het is tijd om te gaan fietsen. Maar waarheen? Wellicht Schrattenfluh? Aan het begin van het seizoen heb je meestal twee hordes te nemen:

  • Mountainbiken op grotere hoogte is vaak nog niet mogelijk of slechts gedeeltelijk leuk, omdat er nog te veel sneeuw ligt
  • De kracht voor langere tochten ontbreekt

Niettemin – we hebben de hele winter op onze hometrails in het nabijgelegen bos gereden – nu is het tijd om er echt op uit te trekken! De wilde en prachtige natuur in.

We deden wat onderzoek op internet en besloten het rondje rond de markante Schrattenfluh aan te pakken. We zijn altijd blij om iets nieuws te ontdekken en als het dan ook nog niet ver van onze voordeur is, des te beter!

Dit uitzicht brengt ons rechtstreeks naar Noord-Amerika

Zaterdagmorgen 8 uur – Het is nog steeds een beetje fris, maar eigenlijk heerlijk om een beetje bergop te trappen. We beginnen de tocht in Flühli bij Sörenberg. De ochtendzon in de rug begeleidt ons bij de eerste beklimming over een alpenweg naar de “Hilferenpass”.

Schrattenfluh

Van daaruit heb je al een prachtig uitzicht op de indrukwekkende Schrattenfluh. Wij kennen het Canadese landschap alleen van foto’s, maar deze plek neemt ons op de een of andere manier onmiddellijk mee naar de wilde, ongerepte natuur van Noord-Amerika.

Om nog wat singletrails te kunnen rijden, hebben we de route een beetje aangepast. Na een korte afdaling over een bosweg slaan we rechtsaf en gaan we rechtstreeks naar de wilde kliffen van Schrattenfluh. Na een pittige klim rijden we een korte singletrail in het bos naar de alpenboerderij “Vorderbättenalp”. Vanaf daar zitten we weer op de normale route.

                        

 

De wereldberoemde Meringue wacht op ons…

Er is echter geen tijd om uit te rusten, een andere nogal pittige klim doet het bloed pompen, maar beloont ons met het uitkijkpunt “Imbrig” op het hoogste punt.

Het panorama dat zich voor ons uitspreidt is gewoonweg prachtig en de houten bank is perfect gelegen voor een korte pauze. Maar we willen niet te lang blijven, want in het Kemmeriboden-Bad wacht ons de wereldberoemde Meringe.

Opnieuw wijken we even af van de standaardroute en kiezen we voor de single trail afdaling langs de indrukwekkende glijbaan “Lauizug”.

                       

Van daaruit gaan we vrij direct naar het Kemmeriboden-Bad Restaurant. Natuurlijk mogen de meringues niet ontbreken – we hebben de kleine portie besteld. En we kunnen u verzekeren, dit is genoeg voor twee personen als dessert ;-).

Geniet van de prachtige natuur

Nu is motivatie nodig, want de laatste 350 hm moeten worden overwonnen met een volle maag. De eerste meters komen we nogal traag op gang. Maar we vinden snel het ritme terug en trappen onze fietsen te midden van de prachtige, ongerepte en wilde natuur van de Entlebuch biosphere, tot aan de “Salwideli”. Tenslotte rollen we terug naar ons startpunt op de hoofdweg van Sörenberg naar Flühli.

We vallen elkaar gelukkig in de armen. Wat een prachtige tocht. Een rondje dat gewoon puur genieten is en een supermooie natuurbeleving. De tocht is ook goed te doen met een e-bike, want de meeste stukken zijn bos- of bergwegen en de single trails die we hebben ingepakt zijn technisch niet buitengewoon zwaar. Toch raden we aan om een zekere basisconditie mee te nemen voor de tocht, want je zult ongeveer 50 km en 1700 hm overwinnen in ongeveer vijf uur.

Meer vakantie verhalen in Zwitserland