Ben jij de XC mountainbike koning met een featherlight racemachine waarmee je over de mtb-routes knalt, maar begint “dat andere” toch interessanter te worden?

Als je een superlichte 29’er in de schuur hebt staan en je jezelf toch wat meer wilt verdiepen in “enduro/all-mountain/freeride”, dan loop je er al snel tegenaan dat jouw bike er simpelweg niet voor gemaakt is. Een extra fiets om een beetje mee te spelen is gewoon te duur! Of toch niet…?

Transition 3

Wij zijn de uitdaging aan gegaan om met zo min mogelijk investeringen (max. €1.000,-) toch een mooie bike op te bouwen waarmee je een dagje Winterberg of een lift supported all-mountain vakantie prima mee kan doen. Volgens ons is namelijk nu de perfecte tijd om in te stappen. Waar de hele markt zich nu vol op de 650B wielen aan het richten is, worden de 26″ mountainbikes steeds beter betaalbaar om als ‘extra’ fiets (naast je hardtail) te dienen. Kan die 26″ dan echt niet meer? Als je niet op de milliseconde kijkt bij een endurorace, dan kan het prima!

Transition 2

We nemen de proef op de som. We kochten een oude (optisch versleten) Transition Bottlerocket wat dus verre van een XC mountainbike is. Een ‘die hard’ freeride-bike met een veerweg van 140mm achter en 160 of 170 mm voorvering. Een perfecte metgezel voor een dagje Winterberg. Helaas heeft deze fiets wel wat kilootjes te veel, maar daar is gelukkig wat aan te doen.

Het mooie is dat dit frame – wat al ruim 7 jaar oud is – nagenoeg dezelfde geometrie** heeft als een moderne enduro-bike. Deze fietsen moet je – compleet opgebouwd – voor ongeveer €700 kunnen vinden op de tweedehands markt (afhankelijk van de afmontage). Die van ons kwam met een oude Marzocchi Bomber vork van veel te veel kilootjes, hier hebben we voor het gemak de welbekende RockShox Pike vork in gezet, maar er zijn tal van andere 26″-vorken voor een leuke prijs te krijgen. De achterdemper weegt ook een dikke kilo. Deze demper raden we zeker aan wanneer je lift supported omhoog kan gezien de bedrijfszekerheid van een coil. Echter, als je veel moet klimmen, dan kun je er voor kiezen om €150 uit te geven aan een RockShox Monarch. Hiermee win je ruim 700 gram ten opzichte van de coil-demper.

Aangezien op veel biketrips een dropperpost een absolute must is, zaten we hier redelijk met de handen in het haar. Transition koos namelijk voor een zadelbuisdiameter van 30,0mm, en daar zijn maar weinig dropperposts voor verkrijgbaar. Gelukkig heeft het frame daar genoeg “vlees”, en zo konden we er met een ruimer 31,6mm maken. Nu past er een wat meer gangbare dropperpost in met 125mm travel of zelfs 150mm travel. Mocht je dat niet aandurven kan je altijd nog bij Gravity Dropper aankloppen natuurlijk. Zij leveren overigens wel de 30,0. Deze moet je dan in de VS bestellen (met alle invoerrechten). Duur geintje. Wij kozen voor een Rockshox Reverb, simpelweg omdat we SRAM remmen en shifters hebben en dit zich goed laat matchen (clean handlebar policy!).

Het resultaat is een fiets met acceptable freeride/enduro geometrie en een gewicht van net over de 15 kg! En dat voor minder dan €1.000. Laat je vooral niet gek maken! Meer uitgeven voor een moderne freeride-bike is natuurlijk prima, maar je leercurve gaat er niet sneller op.
Deze fiets is er als tweede fiets om mee te spelen; om mee naar bikeparks in Duitsland en België te gaan. Let wel op scheuren in het frame, dat kan je avontuur snel een stuk duurder maken. Ook is het verstandig om direct alle lagers*** te vervangen. Deze setjes zijn niet al te duur en zijn relatief makkelijk te plaatsen.

Transition bottlerocket

Het oog wil ook wat

Een oud beestje uit 2007 heeft zo zijn gebruikssporen; cablerub, krassen, steenslag en ga zo maar door. Om het optisch er allemaal wat beter er uit te laten zien, hebben we voor weinig euro’s een nieuw Sella Italia zadel erop gezet (uitverkoop bij Bikester €25,-). Bij Chainreactioncycles.com bestelden we een RaceFace Atlas stuur van 780mm breed. En via Slik Graphics een setje blauwe Transition Bottlerocket stickers.

Om het allemaal lekker te laten smoelen, hebben we het frame helemaal gestript van zijn oude laklaag. RAW it is!!! Deze laatste stap heeft uiteraard wat klus-uurtjes gekost, maar veel minder dan je zou denken. De eerste stap is om de fiets zo ver mogelijk uit elkaar te schroeven (mooi moment om je lagers te vervangen…) en alles wat je laat zitten HEEL GOED af te tapen. Daarna ren je naar je lokale doe-het-zelf zaak en haal je een chemische bak ellende, een houtkrabber en schuurpapier.
Verwijder de oude stickers met een föhn en een krabber. Dan smeer je de verfremover erop en je wacht 30 minuten. Ogenschijnlijk is er werkelijk helemaal niks gebeurd, maar als je met de houtkrabber over het frame gaat verdwijnt de lak als sneeuw voor de zon. (Hoewel… in de finishing touch gaan stiekem een hoop uurtjes zitten.) Let wel op goede persoonlijke bescherming tijdens het aanbrengen en verwijderen. Flink schuren en licht oppoetsen maakt het werkje helemaal af! Het aanbrengen van de stickers is en blijft een uitdaging, dus als je hier zelf niet al te bekwaam in denkt te zijn, zoek dan even iemand met een vaste hand.

En: ride the trails!!!

**De Head angle van een 2007 model is 67 graden, dit getal zou wat lager mogen. Gelukkig heeft de Bottlerocket een 1,5″ headtube in plaats van de 1 1/8 of tapered, hierdoor kan je er een Cane Creek verstelbare headset in zetten om richting de 66 graden te gaan.

***Op de lagers staat als je goed kijkt een nummer, dit nummer is bij alle lager boeren bekend. Wij bestelde onze lagers bijvoorbeeld bij Neita.nl zij leveren werkelijk all soorten en maten. Nummertje invoeren en bestellen maar!

Transition bikes