Een Spare part Bike

Menig mountainbiker kent het; een “man-cave” vol met spare-parts die zijn ontstaan door de constante drang je bike te upgraden met nieuwe gear. Een X7 shifter vervangen voor een X0 shifter of een Deore derailleur vervangen voor een XT of zelfs een XTR dat snapt iedereen natuurlijk! Die oude shifter is nog lang niet op, maar helaas niks meer waart op de tweedehands markt. Resultaat is een doos met overbodig geraakte spullen. Bouw daarom je Spare part bike!
Na een flinke herstructurering van mijn eigen man-cave gelijk maar eens geïnventariseerd wat ik nog allemaal heb liggen. De score? Om eerlijk te zijn miste ik alleen nog het frame en de voorvork 😀 En nu ik mijn 26 inch fully heb verkocht om over te stappen naar een 650B modelletje staat er ook nog een dikke RockShox Pike stof te happen. Tijd voor actie!

dartmoor_33

Overwinteren op een hardrail

Omdat ik mijzelf de tijd wil gunnen om de ultieme 650B enduro-machine samen te stellen, heb ik besloten met alle spareparts een all-mountain hardtail op te bouwen om de winter mee door te komen. Maar wat? Na wat rondvragen en een mail richting Joost van Progravity.nl viel de keuze op een Dartmoor Primal. Een 26/27,5 inch frame met de mogelijkheid om een 160mm voorvork in plaatsen. Perfect dus!

dartmoor_44

Binnen no-time was het frame binnen en ik denk in iets meer dan 2 uur stond de fiets kant en klaar alweer buiten. Dik hoor die 160mm Pike in een hardtail… Goed, hoog tijd om te kijken of deze “tweede rangs” artikelen met een overkill aan voorvering ook tot zijn recht komen.

Hardtails zijn fun

Eerste indrukken zijn fenomenaal! Lekker wendbaar met veel feedback en waar je maar tegenaan loopt: die voorvork lost het voor je op. Gelijk merk je dat het ook goed is voor je techniek, daar waar voorheen die 150mm achtervering alles wegpoetste moet je nu weer aan het werk met je benen. Je word lui als je met een overkill aan achtervering in Nederland rijdt. Op zich niet erg, totdat je weer het buitenland in trekt. Achteraf dus een erg goede keuze en ik weet nu zeker dat ik hier de winter mee door kan komen, ook al zijn het maar “spare-parts”….

dartmoor_11

Specs:

Frame: Dartmoor Primal
Voorvork: RockShox Pike 26″ 160mm
Shifter: 1×10 Sram x7
Crank: SLX
Bottumbracket: XT (nieuw)
Remmen: Sram X9 Trail
Achterderailleur: Sram X7 10 speed
Wielen: Achter Hope met chinees carbon voor Commencal naaf en velg
Dropperzadelpen: KS Lev 150mm

dartmoor_55