Ook mountainbike vakantie in Oostenrijk

We moesten het eens proberen, met een tent op de camping in Oostenrijk en van daar uit onze eigen weg zien te vinden door de bergen. Zelf koken op het Campingaz setje en met je toilettasje onder de arm naar de douche. Maar wat met name het gebrek is: we hebben ook geen gids. Zij hebben over het algemeen goede kennis van het gebied, weten wat de groep kan en zoeken de best passende trails daarbij uit.

Neukirchen trailriding in the Alps at the wildkogel

Neukirchen am Grossvenediger

Het gebied rond de Wildkogel, tussen Neukirchen am Grossvenediger en Bramberg, geeft je tal van mogelijkheden! Vanuit de lift zie je her der wat paden lopen en bovenaan is de (semi)-downhilltrack Nine Knights niet te missen.

Ondanks dat we liever rustig beginnen

We hebben totaal 5 dagen en zijn, om zoveel mogelijk uit die tijd te halen, om 4:30 uur op maandagochtend vertrokken. Eenmaal aangekomen op een totaal verlaten mini-camping parkeren we de auto, trekken we de kniebeschermers aan en pakken zo nog net de laatste lift van 15:30 uur mee. Ondanks dat we liever rustig beginnen, knallen we direct de Nine Knights af. Lekker warm worden… Bovenaan is het steil met grote scherpe stenen. Halverwege wordt het wat natuurlijker met vooral veel wortels. Gelukkig is het kurkdroog en heb je ook op wortels genoeg grip.
Waarom starten we hier? Deze track komt uit bij een klein bikepark (Servus bikepark) in het dal. Daar trappen we nog een paar keer naar boven en halen zo het maximale uit deze eerste dag.

Neukirchen steep trail at the 737 trail wildkogel

Het gebied kenmerkt zich met mooie uitdagende trails. Allemaal genummerd. Pak beneden bij de Wildkogel lift de kaart en kies simpelweg een trail uit. We moeten eerlijk toegeven dat we voorkennis hadden! Vorig jaar ben ik er ook geweest, gegidst door MTBClinic en dat is wat ik ook ook iedereen zou aanraden als je er voor het eerst komt of nog wat onervaren bent in het buitenland.

Nine Knights, de Wildkogeltrail

Echte toppers in het gebied zijn: Nine Knights, de Wildkogeltrail (wordt binnenkort: Wildkogeltrail 2.0), trail 737, trail 738 en de Robert J Supertrail. Die laatste is niet meer aangegeven, maar gelukkig is mijn Garmin voorzien van trails in de regio met naam. Na wat zoekwerk vinden we dus ook deze trail! Een echte aanrader is om ook de Big 5 te rijden. Deze bevindt zich op ongeveer een uur rijden vanaf de camping bij Neukirchen. De Big 5 is het skigebied rondom Saalbach Hinterglemm, wat in de zomer wordt omgetoverd tot een groot bikepark. Koop een “Big 5 ticket” en je kunt de gehele ronde rijden. Tip: pak ook de afdaling van Bikepark Leogang mee. Na de Panorama Trail kom je bovenaan deze lift uit. Knal hier dus lekker naar beneden en ga met de lift weer omhoog om de Big 5 verder voort te zetten.

Riding a Manual at the BIG 5 in Leogang

Al met al bevalt de low-budget campingreis goed (belangrijk detail: geen regen en de nachten waren niet te koud). Vorig jaar was ik hier met MTBClinic in het hotel. Toen zagen we veel regen en zelfs sneeuw. Dan wil je niet op een camping staan, maar gewoon lekker in een hotel.