Holland MTB Tours en MTB-sportief

Vrijdag, half zeven vertrekken, Pieter in Naarden en Tjeb in Maartensdijk oppikken en op weg naar de Edersee voor een door ons georganiseerd weekend, met 18 deelnemers. Altijd weer spannend hoe het gaat worden en hoe de mensen zijn.

Half twaalf komen we aan bij het meer, nog even checken of een hek wel openstaat welke in de route van vandaag zit. Hmm gesloten, wij naar boven gelopen om een ander pad te zoeken, we hebben geluk, dat is er! Zo nu met een gerust hart naar het hotel, waar we om 12.00uur aankomen. De eerste deelnemers zijn er al, één ervan ken ik, heeft ook aan onze Enduro reis in Aosta deelgenomen, leuk weerzien!! Overigens zien we veel mensen weer terug in onze reizen, doen we toch iets goed denk ik.

Spullen uit en van de bus, eerst maar een bak koffie doen en uitsmijter eten.

Langzaam komen de deelnemers binnen, het plan is om twee uur op pad te gaan voor de eerste tocht en dat gaat lukken. 10 over twee rijden we allemaal weg, we vertrekken als één groep met het idee dat dit bij de eerste klim wel uiteen zou vallen en we dan zouden splitsen in twee groepen. Pieter rijdt voorop trekt er goed aan en heeft een flink tempo. We duiken vrijwel direct het bos in en zakken af naar de waterkant welke we volgen. Na n kilometer of 6 komen we op een gravel fietspad en fietsen langs de rivier de Eder om deze na een tijdje over te steken en een pad tussen de weilanden op te rijden. Schitterend heuvelachtig hier, lijkt een beetje zuid Limburg. Daarna een lange asfalt klim natuurlijk gevolgd door een lange afdaling. Plotseling weer afslaan de landerijen in, na een stuk over een weiland de bosjes in om op een verlaten spoorlijn terecht te komen. We hobbelen over de bielzen en kiezels, heel apart, na een eindje weer eraf over een akker afdalen naar de straat, even bijkomen. Na wederom een lange klim nog verder klimmen het bos in. Op de top aangekomen hebben we een prachtig uitzicht op de Stuwdam en in de verte kasteel Waldeck.  Een prachtige afdaling volgt, veel blad, takken en stenen maken het spannend, alles gaat goed. Het laatste stuk weer over fietspad en de weg terug naar het hotel. En de hele groep is nog compleet, allemaal goede fietsers dus. We zijn vroeg terug en hebben dus nog tijd voor een biertje en knabbeltje voordat we om 19.00uur gaan eten. Bij het diner de briefing voor de zaterdag. Ik vertel dat er morgen met twee groepen en in een rustiger tempo gereden gaat worden, één “toer”groep met de vlottere klimmers en misschien iets meer kilometers, en een “recreatieve” groep, lekker relaxt rijden en misschien iets vaker stoppen voor een foto of i.d. Men mag erover nadenken en het morgen bij aanvang laten weten.

de nadelen van een oerbos

Zaterdag: 09.00uur De zon schijnt alweer en Iedereen staat klaar en heeft er zin in. Ik gids de “recreatieven” en blijk 6 mensen te hebben, Tjeb doet de Tour groep en heeft er dus 12. Pieter blijft bij de bus, voor eventuele calamiteiten. Tjeb vertrekt als eerste met zijn groep, wij volgen niet lang daarna. We gaan gelijk het Kellerwald in en ontdekken de nadelen van een oerbos. Als er namelijk bomen omvallen, laat men die gewoon liggen, de natuur moet zijn gang gaan. Op het pad waar we reden lagen diverse bomen, dus af en toe was het klunen. Verder veel losse stenen en takken. Leuk! Na een tijdje komen we op de weg, deze volgen we en maken een lange klim. We zien Tjeb met zijn groep op een eiland staan, deze is nu op de fiets te bereiken omdat het meer droog staat aan deze kant. De klim eindigt aan de bosrand, we stoppen hier en genieten van het uitzicht, in de verte kasteel Waldeck en aan de andere kant de mast op het hoogste punt in deze omgeving, waar we morgen naar toe gaan. Terwijl wij staan te genieten komt Tjeb met zijn groep aangefietst. 3 mensen uit zijn groep houden het voor gezien, het tempo ligt iets te hoog en zij doen liever iets rustiger aan en sluiten dus bij ons aan. Verder, het bos in een mooie single track die snel overgaat in een vrij steile lange afdaling, super genieten, alleen jammer dat bijna aan het eind weer een paar bomen liggen. Beneden gaat het verder over een bosweg, lekker glooiend, na een tijdje weer een lange klim welke weer overgaat in een single trail, rechts van ons beneden zie je waar het meer zou moeten zijn. Plotseling houdt het pad op lijkt het. Even stoppen en de deelnemers laten zien waar het naar toe gaat, recht, stijl naar beneden. Een korte instructie en bijna iedereen gaat het proberen. De ondergrond is gelukkig droog, wel wat blad en veel losse stenen, soms het pad bijna niet te zien en er zijn er dan ook die gewoon recht naar beneden gaan, van het pad af. Menig valpartijtje, gelukkig allemaal niet ernstig, ik ga als laatste en kom ook heel beneden aan. Er zijn er een paar die het niet gehaald hadden en het nog eens gaan proberen, lopen naar boven en opnieuw!

de prachtige herfstkleuren en de heerlijke temperatuur verwennen ons

We volgen het pad langs het meer en komen aan bij de plek waar normaal een pond vaart, deze is echter al geruime tijd geleden uit de vaart gehaald vanwege de droogte, het is zelfs zo droog dat de brug over het oorspronkelijke riviertje weer droog ligt. In 1918 is het dal onderwater gezet en sindsdien is de brug bijna nooit meer boven water geweest, maar nog nooit zo extreem als nu. Verderop ligt nog een kerkhof wat onder water verdween, maar ook nu droog ligt, daar gaan we morgen komen. We besluiten niet de afkorting te nemen, het is nog vroeg, en ook rond het hele meer te fietsen.

Vanaf de brug over de weg naar het begin van het meer, in Herzhauzen. Tijd voor een pauze en een reep. Daarna over een prachtig pad langs het meer, de prachtige herfstkleuren en de heerlijke temperatuur verwennen ons. Nadat we de brug weer gezien hebben gaan we weer klimmen, het pad wordt steeds smaller. We zijn al flink op hoogte als het pad echt heel smal is en rotsen en wortels het lastig maken, daar komt bij dat de helling wel erg steil is en er weinig bomen staan, dus als je gaat ga je diep. Maar alles gaat goed, enkelen lopen en nemen geen risico, heel verstandig!! Super spannend pad!! Daarna door een groot aantal stenen torentjes, naar nog een steile klim en we rijden een stuk over een soort van bergkam. Gevolgd door een leuke afdaling naar een bospad welke we lange tijd volgen. Plotseling nog een leuke single track afdaling welke eindigt in het dorp Nieder Werbe, waar we een leuk terras vinden en we een lekker soepje eten, 40 km afgelegd.

prachtig uitzicht over de Edersee

Pieter neemt het van mij over, ik mag(moet) op de bus, we delen de dag zodat we beiden wat kunnen fietsen en niet alleen maar in de bus hoeven te hangen. De fiets van één van de deelnemers is stuk, versnelling werkt helemaal niet meer, gelukkig hebben wij reserve fietsen en kan hij de tocht gewoon uit fietsen.

Na de lunch gelijk weer het bos in om er vervolgens bij Waldeck weer uit te komen. Daar is de keuze, of met de kabelbaan naar boven, of op de fiets. Slechts 1 persoon wil graag met de lift, de rest fietst naar het kasteel. Vandaar hebben we een prachtig uitzicht over de Edersee en zien de Stuwdam liggen waar we straks over heen zullen gaan. Hier zien we ook goed hoe leeg het meer is. Er zijn nu bergjes zichtbaar die ik nog nooit gezien heb (en ik ben hier al echt vaak geweest). Na het kasteel weer het bos in leuke spannende single trails / bergpaadjes om uiteindelijk weer boven op een berg te staan net voorbij de stuwdam, weer mooi zicht daarop. Vanaf hier een hele technische steile afdaling met switchbacks, gaaf! Over de dam, altijd mooi!! Daarna over een gravel pad langs het meer, recht tegenover heet kasteel Waldeck ligt nu zo’n drooggelegde bergrug, die moeten we op natuurlijk. Prachtig het lijkt wel een ander planeet, heel apart. Na hier even gespeeld te hebben terug naar het hotel. Wat een dag, heerlijk!!!

allen gaan met een grote glimlach op het gezicht weer naar huis

Zondag: We hebben besloten om 08.45 te starten, want de kamers “moeten” om 12uur leeg zijn. Het is weer prachtig, de zon doet al zijn best en er hangt nog een beetje mist, sprookjesachtig. We gaan direkt het bos weer in, de eerste 8 km is alleen maar klimmen, naar het hoogste punt. Vandaar hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarna volgt een hele lange afdaling. Werkelijk een roller coaster, in het begin best steil en spannend, daarna overgaand in een schitterende flowy trail tot aan het meer. Vandaar over het pad langs het meer, we komen bij Bringhausen en rijden nog eens het (droge) meer in. Naar het eiland, en zien nu ook het kerkhof. Heel apart en zeer bijzonder zo over de bodem van het meer te rijden. Om half 12 zijn we weer bij het hotel, iedereen douchen en inpakken, nog even iets drinken en allen gaan met een grote glimlach op het gezicht weer naar huis. Het was weer een super weekend, prachtig weer, een Indian summer, een leeg meer en gezellige, leuke mensen. Wellicht tot ziens!