Middin in Nieuw-Zeeland rijdt deze mountainbikster over een trail. Er is een prachtig uitzicht op beboste berg hellingen en een meer in de verte

NZMUSTDO NYDIA TRACK – A SINGLETRAIL BIKE ADVENTURE

language selection Site Nederlands Site Engels

Dit reisverhaal is geschreven door Armin “Ben” Wurmser

Stay updated! Check the website: OUTSIDE IS FREE

instagram: @ben.wurmser and @teeneegee

Maandag 6 maart – Het is een licht bewolkte zomer dag met een perfecte temperatuur voor een volle dagtrip! Gelukkig hebben we Shane van de Bluemoonlodge in Havelock kunnen regelen om mee te gaan met een bike shuttle naar de start van de Wakamarina trail.

Een groep van Australiërs boekte deze shuttle, maar ze kwamen 2 personen te kort om de shuttle volledig te vullen. De groep bezoekt de regio rond Nelson voor een kleine week en ze hebben een strak schema met meerdere epische ritten, met inbegrip van de Nydia spoor, evenals een dag in het Wairoa Gorge.

Bikeshuttle Bluemoon Lodge, Havelock

Trailer met 10 mountiainbikes
Prachtig meer met beboste berwanden. er liggen 5 zeilboten stil in het water

WAKAMARINA of NYDIA TRACK?

Kort na het vertrek van de shuttle richting de start van de Nydia Trail kwam Shane met de  weersverwachting voor de komende dagen. Het blijkt dat er regen voorspeld wordt voor morgen en we weten allemaal uit de NZ Enduro beelden hoe de Nydia spoor eruit ziet wanneer het nat is.

Duncan Bay

Marvelous Duncan Bay

Shane stelde voor om de plannen te wijziging voor de groep en we rijden vandaag de Nydia trail zodat we de volgende dag de iets makkelijkere Wakamarina track in de regen konden rijden. De groep laat ons beslissen want wij zouden maar twee dagen aanhaken om trails te rijden. Dat was een makkelijke keuze, we hebben  alleen maar goede dingen gehoord over de Nydia trail en het was op onze #nzmustdo lijst van trails om te rijden. Ik denk dat sommige van de groep opgelucht zijn met deze gang van zaken.

Ben & Tina, aan het begin van de Nydia track – Duncan Bay

Ben en zijn vriendin staan op een houten pier op een meertje met hun bikes. Ze kijken tevreden van een dag trails rijden!

Wat maakt het dat de Nydia trail lastiger wordt als het nat is? De eerste afdaling van Opouri in de richting van Duncan baai is beheersbaar als de track nat is. Het is een leuke graad 4 track met een aantal snelle secties die je snel aan de start van Duncan Bay brengen. Duncan Bay is waar de werkelijke Nydia Track begint. De afdaling is in principe een warming-up voor de track die volgt. Ik denk dat we er allemaal over eens dat het ook leuk om je dag te beginnen met een afdaling voor de klim begint. Dit is niet vaak het geval is geweest sinds we zijn aangekomen in Nieuw-Zeeland.
Tina op de eerste afdaling van Opouri track omlaag naar Duncan Bay

Middin in Nieuw-Zeeland rijdt deze mountainbikster over een trail. Er is een prachtig uitzicht op beboste berg hellingen en een meer in de verte

“NYDIA TRACK – BEST UPHILL OF THE WORLD”?

In het prachtige Duncan Bay begint de eerste klim van de Nydia track. Deze klim is waarschijnlijk de zwaarste klim die ik ooit reed. Niet alleen wortels, maar ook veel offcamber secties, grote wortels en vaak secties die bij droog weer meestal goed te rijden waren, maar waar veel skills voor nodig zijn om ze in het natte weer te rijden. We waren het er beide over eens dat het bergop erg leuk en uitdagend was. Geen van ons had het aangedurfd bij nat weer. Sommige mensen noemen deze de klim de beste van de wereld of in ieder geval Nieuw-Zeeland. Ik begrijp waarom.

Ben aan de start van de klim

Ben Wurmser rijdt over een trail met veel wortels door een groen bos in Nieuw-Zeeland
Luch tijd! Een rustig uitkijkend op het meer in Nieuw-Zeeland zit deze mountainbiker even uit te rusten

NYDIA TRACKS AMAZING FIRST DOWNHILL

Aangezien de klim zo technisch was verbaasde het ons niets dat wat volgde ook op technisch gebied een behoorlijke uitdaging was. De rit naar beneden om Nydia Bay was een wilde mix van rockgardens, wortels, kleine watyerstroompjes en offcamber secties.Het deed ons denken aan enkele wandelpaden thuis in Zwitserland. Als er een snelle manier was om terug naar de top te gaan dan had ik de track opnieuw gereden, zo’n geweldige track! Maar ik denk dat een van de redenen waarom deze track zo verdomd goed is omdat je het zelf moet verdienen en behoefte hebt aan een shuttle om er te komen. Helaas was het te moeilijk om te stoppen in de uitdagende delen van het parcours, gewoon te veel plezier. Daarnaast hielp het om gewoon te blijven bewegen om een aantal van de obstakels te handlen.
Tina bij een korte pauze op de eerste klim

CELL PHONE RECEPTION?

Er is nauwelijks bereik met je mobiele telefoon (alleen op de 2 hoogste punten van de track heb je kort de mogelijkheid om iemand te bellen) en op de track kom je ook niet echt veel mensen tegen. Dit betekent dat je de risico’s goed moet inschatten en jezelf inhouden om niet te veel op het randje te rijden. Een lastige taak met deze mooie trails. Maar zeker een nieuwe ervaring en anders dan wat we gewend zijn in Zwitserland.
Wanneer de jungle ruimt wordt je beloond met prachtige uitzichten – klim naar Nydia track

Een mountainbiker rijdt over een trail in Nieuw-Zeeland met uitzicht op een mooi bos en een meer in de verte
2 mountainbikes liggen op het groene gras voor een resort in Nieuw-zeeland
een gebakje ligt op een schoteltje naast een bak verse koffie

ON THE TRACK LODGE COFFEE BREAK

Gelukkig hebben we geen grote crashes gehad, of grote mechanische problemen en komen we veilig aan in de absoluut schitterend Nydia Bay. Turquoise water, een paar boten in de baai en een paar huizen verscholen achter de bomen in de schaduw. En in het midden de “Op het spoor lodge”. De perfecte plek om te stoppen voor een kopje koffie en carrot cake voor de aanval op de volgende bergop.

ANOTHER UPHILL?

De volgende klim was veel minder vermakelijk en veel steiler ook. Niet veel obstakels om mee te spelen. Dit maakte het bergop gevoel minstens twee keer zo lang. We hebben het zwaar maar redden het naar de top van de laatste trail. Wat volgde was weer een moeilijke afdaling in het begin maar de track word sneller hoe verder je beneden komt. Te vergelijken met de eerste afdaling, maar deze is ronduit leuk. We hadden verwacht om na de lange klim ineens af te dalen naar de pendelbus die stond te wachten maar we werden verrast met nog een klim. Deze keer kort en flowy bergop die leiden naar een vergelijkbare afdaling. Super snel, geen technische en veel flow. Perfecte manier om de dag af te sluiten en te genieten van de laatste paar bochten. Aan het einde van het parcours werden we verwelkomd door Shane met zijn shuttle-bus en een koud biertje om dit “one of those days” te maken.

Een kaarsrechte houten pier op een meer in Nieuw-Zeeland

35km en 1200 meter bergop hebben we afgelegd op onze favoriete routes in Nieuw-Zeeland. Alle verhalen die we hoorden over deze track was waar. Als je houdt van technische rijden en een beetje backcountry gevoel, deze track moet op je to-do lijst – #nzmustdo

De groene berghellingen zorgen voor een prachtig uitzicht vanaf de trail waar deze mountainbikster over heen rijdt met heer MTB

Stay updated! Check the website: OUTSIDE IS FREE

instagram: @ben.wurmser and @teeneegee