Banner Robbert op loamen ondergrond in een met groen mos begroeide bos omgeving

In mijn vriendenkring zijn nogal wat mensen die al tijden roepen dat ik eens mee moet gaan naar hun Trail Walhalla: Les Hautes-Rivières, net over de Belgische grens (dus in Frankrijk) bij de Ardennen. Zij claimde dat dit gebied meer technische uitdaging biedt dan de gemiddelde trails in de Alpen. Om eerlijk te zijn negeerde ik dat gewoon, dat kon namelijk niet…

Helaas laat het drukke leven, gezin, werk en alles wat daarbij komt het niet toe om met grote regelmaat naar de Alpen af te reizen. Martijn en ik zullen ook dit jaar weer mee doen aan de Shimano Epic Enduro in April en het leek ons daarom zinvol om een trainingsweekend af te spreken. Samen met nog wat bikemaatjes reizen we dan eindelijk af richting dit “geclaimde trail walhalla”.

Zeer steile trail met rotsen aan beide kanten. De rotsen zijn met fel groen mos bedekt

We zijn met een mooi groepje van 6 man en we reizen vroeg in de ochtend naar Frankrijk om ‘s middags al wat trails te kunnen pakken. De afgesproken locatie bereiken we vanuit Arnhem binnen 3,5 uur en ligt strak aan de rivier Semois. De zon breekt net door als we ons omkleden. Klaar om te vertrekken voor de eerste klim richting de top van de berg/heuvel. Wanneer we op de fiets zitten hebben de wolken gewonnen van de zon en begint het zacht te regenen opgevolgd door hagel en zelfs wat sneeuw. Gelukkig was dit ook de voorspelling dus we zijn er volledig op ingesteld en goed gekleed klimmen we de eerste circa 300 a 400 hoogtemeters naar boven. Het gebied kenmerkt zich met gemakkelijke en overzichtelijke klimmetjes. Allemaal tussen de 30 a 45 minuten peddelen.

Wat zich nu openbaart is fantastisch. Gelijk beginnen we met een technisch en steile afdaling met veel modder en spekgladde wortels. Alle zeilen bijzetten dus! De eerste dag verloopt in zijn geheel zo; een half uur tot driekwartier klimmen om dan weer getrakteerd worden op de meest mooie singetrails met technisch zeer grote uitdagingen. Halverwege de dag hebben we nog geen enkele trail 2x gereden. De variatie is zo groot hier, we komen alle typen ondergrond wel tegen. Loom, modder, gravel en rotsen. Elke trail ligt uiteraard bezaaid met wortels. Omdat het tech-level zo groot is, kom je soms maar lastig in je flow. Geen probleem! We pakken gewoon een lekkere flow afdaling, met veel snelheid. De keuze is gigantisch.

Op de eerste dag hebben we 6 klimmen/afdalingen gedaan en na een wat onrustige nacht in de herberg in Bouillon (België), rijden we de volgende ochtend weer 45 minuten over kronkelwegen naar het startpunt. Dichterbij logeren kan ook, maar die accommodatie is vanwege off-season nog gesloten. We starten deze ochtend vanaf een andere parkeerplaats, wederom aan de rivier Semois en starten direct met een klim. “Semois” kennen we dat ergens van. Jazeker, van de Enduro de la Semoy; een tweedaagse endurowedstrijd (jaarlijks in juni). De trailbuilders daarvan leggen ieder jaar een nieuwe trail aan als toevoeging aan de wedstrijd.
Vandaag maken we een soort round-trip, elke klim komt bij een prachtige afdaling en deze komt dan weer uit bij een nieuwe klim naar een nieuwe top. Niks doen we 2x! Deze dag komen we wederom van alles tegen met de grootst mogelijk variatie. Van zeer technisch tot high speed en flow. Gelukkig is alles al iets droger dan gisteren dus iets minder glijden vandaag. We rijden deze dag weer 6 keer omhoog en dus ook 6 keer naar beneden. Tussendoor bij een tentje even iets eten is er niet bij. Alles zit dicht helaas, gelukkig hebben we genoet eten bij ons.

Op dag 3 moeten Bram en ik helaas wat eerder weg, dus vandaag geen tijd voor nog eens 6 afdalingen. Heb je meegerekend? We zitten al op 12 afdalingen in 1 gebied, zonder shuttles! En nee, ook vandaag komen we niet dezelfde trails tegen. Dag 3 parkeren we wederom bij dezelfde parkeerplaats als op dag 2. Vanuit hier klimmen we tot 3 keer toe naar dezelfde top waar vanuit we 3 verschillende trails pakken. Uit de originele groep zijn we nog maar met 4 rijders, maar met de aanvulling van 3 leden van de Trailhunters hebben we weer een mooie groep bij elkaar vandaag. Na de Mad Max trail te hebben gereden, nemen Bram en ik afscheid van de groep. Zij rollen lekker door voor nog wat meer afdalingen, wij keren terug naar de auto. Snel spullen inpakken en terug naar huis met big smiles van de adrenaline-rush.

Les Haute Riviera Trail Spotten

JA, het is waar. Les Hautes-Rivières is een echt trail walhalla! We hebben in 2,5 dag 15 verschillende trails gereden allen met een grote variatie en… er liggen er nog meer. Dit is een gebied waar je perfect aan je skills kan werken. Als je hier kan fietsen dan kan je het overal!

Wil je hier graag eens biken? Neem dan gerust even contact op via info@trail-addicts.com