De zomer zit er alweer op… We hebben dit jaar weer veel tijd door mogen brengen in de Alpen op zoek naar de beste trails om mooie foto’s te schieten en dikke films te maken. Elke keer weer zitten we met het zelfde probleem! De camera moet klein en licht zijn, hij moet tegen een stootje kunnen en hij moet de kwaliteit leveren van een spiegelreflex. Zeg maar een gopro met een full-frame sensor, dat bestaat dus niet….

sensor

Al enkele jaren rijdt ik rond met een goed alternatief, de systeem camera. Dit is een “kleine” spiegelreflex waar de spiegel van ontbreekt (huh?). Ze hebben de spiegel weg gelaten maar het sensor formaat behouden plus de optie om lenzen te verwisselen. De camera die ik gebruik heeft een half-frame sensor maat, met een 16-36mm lens. Prima ding maar niet bepaalt bullet-proef.

Nikon 1 AW1

Nikon bracht daarom de Nikon 1 Aw1 uit. Een beetje van alles. De camera heeft een 1 maat kleinere sensor dan een Half-frame camera maar zeker nog vele malen groter dan de pocket camera’s en al helemaal grote dan de action camera’s. De functie om lenzen te verwisselen hebben ze weten te behouden ondanks het feit dat deze camera WATERDICHT is! Wauw, dat is het stukje gopro wat we miste. Daarnaast claimed Nikon dat deze camera ook een val van 2 meter zou moeten overleven, dat deel hebben we niet getest… Reden genoeg om er eens mee op pad te gaan.

In Oostenrijk hebben we de camera uitvoerig getest. Haal de camera uit zijn verpakking en je voelt de degelijkheid direct, dit is een fijne feature wanneer je de camera aan elkaar overgeeft in de bossen en snel weer in je tas wilt proppen om door te rijden. De bediening is slim gemaakt met behulp van een tilt sensor, zo kan je met je handschoenen aan makkelijk door de film en foto optie’s heen gaan. De camera heeft tijdens het filmen ook de mogelijkheid hebben om foto’s te maken, die vinden we echter niet echt goed. De foto’s zijn lang niet altijd scherp en dat is jammer. Als 2de negatief punt vinden we het feit dat de waterdichte an schokbestendige lens geen stabilisator ingebouwd heeft, pompende adrenaline door de aderen hebben nou eenmaal niet de eigenschappen om jou een stille hand te bezorgen. Dit “gemis” is dan ook goed terug te zien in de video. De kleinere sensor was niet direct te merken, ook met weinig licht weet de Nikon een prima beeld op te nemen. De zoomlens heeft een fijne bedieningen met betrekking op het zoom gedrag, er is een goede weerstand waardoor je heel goed kan in en uit zoemen tijdens het filmen.

NEUKIRCHEN from Rik Harms on Vimeo.

Over de precieze specs over beeld kwaliteit ISO waarden en dergelijke verwijzen we je graag naar de sites die daar veel meer verstand van hebben. We hebben de camera getest zoals je hem zou gebruiken. Uitpakken, foto’s en video’s maken. We vinden de Nikon een goede reis compagnon voor onze tak van sport. Het is helaas nog steeds geen spiegel reflex maar hij is vele malen beter dan een Action Camera. Tegen een prijs van rond de 600 a 700 euro heb je een mooie camera die je ook kan gebruiken voor je normale vakantie kiekjes met de mogelijkheid voor grotere ambities!