Duurder dan cocaïne, en nog gezonder ook! Carbon. Eerder deelden we al ons testverslag van een (Chinees) carbon wielset. Voor veel bikers een upgrade waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Vaak staat de schakelgroep, wielset, dropperpost, vork/demper als eerste op de wish-list. En daarna pas eens de overige afmontage. Is dat terecht?

We rijden nu enkele maanden rond met het nieuwe Fouriers carbon 31.8mm stuur. En niet onopgemerkt. De merknaam is niet te missen vanaf de voorzijde!

Met de gewenning van een 760 mm breed alu stuur, voel je de twee extra centimeters breedte direct. Natuurlijk is dit Fouriers stuur gemakkelijk in te korten (de indicators geven de exacte maten aan), maar na enkele ritten merkten we dat dit niet nodig is. Een 780 mm wide handlebar past perfect op het relatief korte frame dat we rijden. En de 20mm rise, 9 graden backsweep en 5 graden upsweep geven een prettige handling.
Met die backsweep pak je het brede stuur lekker vast zonder je polsen te knikken. De upsweep stelt je in de positie om wat agressiever te rijden (“ellebogen hoog”). De rise is vrij vlak, en voor ons de keuze om de stem boven de spacers op onze vorkbuis te monteren.

Hoe rijdt ‘ie?

Het brede stuur geeft je een grote hefboom om je bike lekker in de bochten te zetten. Dat snapten we al. Maar hoe voelt het carbon aan? Wordt je stuur stijver, of juist meer flex door de carbonvezel?
Eerlijkheidshalve moeten we toegeven niet direct een verschil te merken met het aluminium stuur. Waar ik op mijn aluminium racefiets duidelijk merk dat er in de cockpit trillingen worden weggefilterd door de carbon voorvork, is het op je all-mountainbike erg lastig om dat te kunnen constateren. Wel zijn we onder de indruk van de sterkte van het stuur. Bekijk de test-video van Fouriers maar eens.

En sterk en stijf is het stuur zeker. We hebben er al wat klappen mee op moeten vangen, en het stuur houdt zich perfect. Maar anderzijds hebben we nooit eerder (met een ander stuur) stilgestaan op een trail met de wens “Was mijn stuur maar stijver…“.

Conclusie

Wij kiezen dit stuur voor de looks en de gewichtsbesparing. Met 273 gram is dit zeker niet het allerlichtste stuur, maar wel een stuur met een hele degelijke verhouding tussen gewicht en functie. Je stuur is één van de directe contactpunten met je fiets en daardoor zo belangrijk om de juiste ‘in handen’ te hebben.

Oordeel:
+ lichtgewicht en solide
+ duidelijke indicators voor inkorten
+ extra grip in het midden op clamp (belangrijk: check altijd het aandraaimoment van carbon onderdelen!)
– dikke wand (daardoor nog geen passende stuurdoppen gemonteerd)

Aanbieding

In de maand maart 2015 ontvang je bij Progravity.nl 10% korting en een gratis MudGuard bij alle FOURIERS producten. En maak kans op een gratis FOURIERS GoPro/ Garmin mount.

Fouriers carbon handlebar