Dit artikel is vooral interessant voor de fanatieke mountainbikers met kinderen en zal een bron van herkenning zijn. Ons dagelijks leven wordt gevuld met werken, leuke dingen doen met je gezin, opvoeden van je kroost en waar mogelijk tussendoor een ritje op ons stalen (of aluminium / carbon) ros. Samengevat: we hebben eigenlijk te weinig tijd! Met regelmaat vliegen we naar de Alpen, of trappen het gaspedaal vol in richting (bijvoorbeeld) Bikepark Winterberg. Maar hoe combineer je deze uit de hand gelopen hobby/sport met je family life?

Park_buitenbergen

Buiten Bergen

Al enige tijd moet ik als “oosterling” aanhoren dat de route van Schoorl de mooiste van Nederland is. Maar met een reistijd van bijna 2 uur kan ik op mijn spaarzame vrije dagen net zo goed naar Winterberg rijden en een dag lang uplift-assisted tracks rijden. Toch eens naar Schoorl? Dan maken we er direct een heel weekend van; in een huisje op het park Buiten Bergen.
Het doel van het weekend? Lekker genieten en uitwaaien op het strand met als bonus de mountainbikeroute van Schoorl rijden! We boekten ons huisje via Buitenbergen.nl. Het is een erg mooi en rustig park met moderne vakantiehuizen. Het park is ruim opgezet en elk huis heeft een mooi stukje grond er omheen waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Bijna alle huisjes zijn zo neer gezet dat ze met de raampartij naar het westen gericht zijn, heerlijk voor de avondzon. Ons huisje – nummer 35 – was echt een schot in de roos, het heeft een mooie gashaard en alle verdere benodigdheden om er een week of weekend te kunnen vertoeven. En, niet onbelangrijk, de route van Schoorl ligt op nog geen 2 minuten fietsen hier vandaan.

Park

De MTB-route van Schoorl

De verwachtingen zijn hoog en (net terug uit Zwitserland) zorgt het voor een gevoel dat het alleen kan tegenvallen. Met dat idee rijd ik de 2 a 3 kilometer naar de route. Onze dochter doet haar middagslaapje en de route is ongeveer 15 kilometer. Ik ben dus op tijd terug om haar te wekken. Maar… ik wil die 15 kilometer nóg een keer rijden! Mijn verwachtingen zijn overtroffen. Een on-Nederlands heuvelachtig gebied vol singletracks en prachtige uitzichten. De route schotelt je venijnige klimmetjes, mooie kombochten (niet afsnijden, hè!) en leuke afdalingen voor.

Praktische informatie:

Ook voor de niet-biker is het vakantiepark een prima uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. In Schoorl doe je je boodschappen, terwijl de kids zich kunnen vermaken op de gigantische klimduin direct om de hoek. In Bergen gun je je ogen de kost in het “kunstenaars dorp” ook zijn in biede dorpen leuke eettentjes te vinden voor een lekkere lunch of diner. Vergeet de duin- en strandwandeling niet, want de duinen zijn hier prachtig.

De huisjes zijn in particulier bezit, dus elk huisje kent zijn eigen inrichting. Een impressie van ons sfeervolle huis (nummer 35):

buiten-bergen-35-schoorl_2

Meer info? Check: www.buitenbergen.nl

Aangezien ik alleen op pad was: geen mogelijkheid om er een mooie video van te maken. Dus hierbij wat losse flarden om de sfeer te proeven: