HORACE AND THE ROUGH STUFF FELLOWSHIP is het verhaal van drie man op, een droom en 80 jaar fietsen in IJsland …
“Rough stuff begint waar het asfalt ophoudt”
“Als je de zon op wilt zien komen, dan moet je de storm te doorstaan​​.”
Frank Lane

Een avontuur op IJsland


Wat maakt ons Nieuwsgierig? Nieuwsgierig om er op uit te gaan en te zoeken naar het onbekende? Wat zorgt voor het idee om alles achter te laten om een woestijn van zwart zand helemaal alleen over te steken? Waarom slapen onder de sterren in plaats van in het comfort van uw huis?
Dat waren de vragen die ik me afvroeg wanneer we eindelijk vertrokken naar IJsland, Europa’s Outpost in de Nort Atlantische Oceaan, de laatste rots om op te vestigen voordat het oneindige ijs begint. Verborgen in een oude krant hebben we het verhaal van de astronoom en de sterrenkijker Horace Dall, die op een dag, gepakt met een paar van zijn bezittingen en zijn beste pak voor de eerste fiets doorkruising van de grootste woestijn van Europa, Sprengisandur ging maken. Een landschap zo ruw, rauw en afgelegen dat het werd gebruikt door de NASA om de astronauten te trainen voor de maanlanding een paar decennia later.
Wat maakte dat hij deze reis door het onbekende wilde doen? Een stuk papier, niet veel groter dan zijn hand, liet het hele eiland zien van IJsland en was zijn enige kaart. Zoveel plekken waren nog leeg op de kaart van de aarde in 1933, zo veel eerste beklimmingen te doen, zoveel woestijnen worden doorkruist … 80 jaar later, heeft Sprengisandur veranderd in een stoffige circuit voor toeristische bussen, alle 8k bergen zijn geklommen en ik vraag me af of er nog avonturen zijn voor ons om te ontdekken? Bekijk het verhaal Watch the story unfold…
Check out Magne van icebikeadventures.com voor sommige echt epische reizen en summitride.com voor wat meer van Harald’s avonturen.