Bier brouwen!

Gisteravond was het eindelijk zo ver. Een lang gekoesterd plan om als liefhebbende broers, bierliefhebbende broers, ons eigen biertje te brouwen.

We zijn allebei grote liefhebbers van speciaal bier. We gaan regelmatig naar speciaalbierkroegen. Houden proefavondjes (na drie bier is er weinig proeven meer aan…) en hebben inmiddels redelijk kijk op wat we lekker vinden en wat niet. Op Untappd ben ik de 1000 inmiddels voorbij en kan je als Untappd Supporter goed beeld krijgen van je smaakprofiel.

Het plan was groot. We zouden iets moois op de markt gaan zetten. De namen voor onze biertjes zijn voor een deel al bedacht. In ieder geval de “Broedertwist” (gebrouwen door broers met een pittige afdronk) was deel van het masterplan. Een brouwketel was ook al op het oog. Wie weet, wie weet zou deze hobby ook ooit nog eens iets “extra’s” op kunnen leveren. Hoe lachen zou dat zijn!

Vanaf het moment dat Rik in dezelfde wijk als mij kwam wonen wisten we, dat is het startsein. Dan bouwen we de lang gekoesterde garage om tot micro brouwerij. Het gaat aan!

Mout toevoegen aan het water

Maar ja, waar begin je. Uiteraard is stap 1, google je grote vriend. Al snel kwam ik op website www.hobbybrouwen.nl uit. Deze website is volledig in zijn informatie. Zéér volledig zeg maar. Op deze site wordt uitvoerig beschreven welke afhankelijkheden er allemaal zijn in het brouwproces. Het lijkt zo simpel. Gooi drie basisingredienten door elkaar (mout, hop en water), kook dat, voeg gist toe en hoppa, klaar is je biertje. Maar dan begin je te lezen over maisschema’s, uitgekiende recepten, uitdagingen om een constante kwaliteit te borgen, risico’s op bacteriën, houdbaarheid van mouten en hoppen. Hier komt bij een groter plan toch ècht meer bij kijken! Eerst klein beginnen toch maar?

De datum wordt geprikt en zoals gezegd, gisteravond was het zo ver. We komen om half negen samen. De voorbereiding is direct briljant. Alle ingedriënten aanwezig? Shit… Kristalsuiker…! We blijken nog ergens wat te hebben liggen. Reinigingsmiddel…? Hmmm, niet meegeleverd, of kwijt… Goed moment om achter te komen. En hoe zit dat ook weer met die pannen? 4,7 ltr + 3 ltr spoelwater… Dat gaat niet passen. Bier brouwen is meeveren.

Afgieten en zeven voordat het 2 weken moet rusten

Voordat bierwater wort genoemd mag worden, moeten we eerst maischen. Op drie temperaturen verwarmen we het water met het mout. Dit blijkt nog een behoorlijke uitdaging op onze elektische inductiekookplaat. Heel nauwkeurig is dit niet af te stemmen. De pan staat meer van het vuur af, dan op het vuur. Heel ontspannend is het ook niet. We hebben continue een thermometer in de pan om de voortgang te meten. Onhandig heen en weer schuiven van de pan is het gevolg. We doorlopen de stappen en hebben nadat we onhandig spoelen en filteren, een mooie pan wort.

Hop erbij!

Nu kunnen we gaan koken. Hoe lang?? 75 minuten? Dit wordt een latertje constateren we… Voordat de boel aan de kook is zijn we 10 minuten verder. Het koken gaat direct fout. De pan is te klein en kookt direct over. De noodgreep is dat we snel wat wort uit de pan scheppen. Hop toevoegen en na 65 minuten voegen we de suikers toe.

Dan afkoelen. Rik, heb je ijsblokjes? Nope… Dus staan we een half uurtje toe te kijken hoe de temperatuur zakt in een met water gevulde gootsteen. Duurt lang. Eigenaardig genoeg loopt de temperatuur af en toe ook weer op. Een schilderij zien drogen duurt minder lang. We besluiten dat afkoelen naar 25 graden prima zou moeten zijn.

Constant de temperatuur meten. Afkoelen van het wort sis belangrijk

Wat we direct constateren is dat de hoeveelheid gekookte wort lang geen 5 ltr is. Volgens instructies  moeten we de gistemmer aanvullen tot twee vingers onder de kant. Er gaat algauw 1,7 ltr extra water in om het juiste niveau te bereiken. Ahum, dat gaat een slap biertje worden.

Om 1 uur ‘s-nachts hebben we het gistemmertje afgedicht en het waterslot geplaatst. We kijken elkaar aan. Dit wordt niks. Het zou ons ernstig verbazen als hier over ca 4 weken een drinkbaar biertje uitkomt. We hebben in ieder geval een hele lage verwachting, dus het kan alleen maar meevallen.

We zijn ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Uiteraard zullen we het proefmoment weer met jullie delen!

Ook nog interessant!